Högtider att uppmärksamma från 1 till 11 juni

Hipp hurra – snart är det Sveriges nationaldag! Närmare bestämt är den på onsdag – då firar vi att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till. Dessutom finns bland annat flera viktiga FN-dagar, ett stort antal matrelaterade dagar samt ett tiotal nationaldagar att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Hipp hurra för Sverige den 6 juni – lite ansiktsmålning är fint på nationaldagen. Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 1 juni
Samoas nationaldag. Hette Västra Samoa fram till 1997.  En vegetarisk corned beef kanske kan smaka denna dag.
Mjölkens dag – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.
Mors dag i Mongoliet (mors och barns dag)*
– Internationella barndagen (Kina och många slaviska länder, till exempel Polen och Ryssland)


Lördag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma som gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.


Söndag 3 juni
– Fars dag i Litauen (firas första söndagen i juni)
– Alla helgons dag (ortodoxa)


Måndag 4 juni
Tongas nationaldag* –  Ota ika, rå  marinerad fisk, är Tongas nationalrätt.
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN)*.
– Maria Elisabeth Hesselblads helgondag (katoliker).


Tisdag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
Världsmiljödagen (FN)* Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.
– Alla vänners dag*


Onsdag 6 juni
Sveriges nationaldag*, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D* – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
Fruktens dag* – fira dagen med en Kokospannacotta med fräsch fruktsallad eller kanske grapefruktsallad med avocado eller helt enkelt en frukt.
– Färskpotatisens dag*
Sillens dag* – Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill.


Torsdag 7 juni


Fredag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Klicka på denna länk och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept.
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.


Lördag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada. Även om det är långt till Frankrike där grannfesten har sitt ursprung kan väl en Quiche Lorraine , en fransk ost- och skinkpaj, passa även i Kanada.
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag en lördag i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding  – Englands nationalrätt – om du vill.

 


Söndag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni)
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)


Måndag 11 juni
– Lailat al-qadr – ödets natt eller allmaktens natt  (muslimer) – Lailat al-quadr är natten då Koranens första verser mottogs av profeten Muhammed via ängeln Gabriel. Lailat al-quadr infaller någon gång under de sista tio dagarna i fastemånaden ramadan. Muslimer samlas i moskeerna under denna natt för att dyrka och hylla Gud. (Inleds i solnedgången dagen före).

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *