En dag då vi firar EU:s födelsedag och freden

Den 9 maj 1950 presenterade Robert Schuman Schumandeklarationen, Schumanplanen. Ett år senare skrev Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland under fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen. För att hedra detta firar vi Europadagen.
Till Årets europé 2018 har Richard Swartz utsetts – en tydlig röst för medmänsklighet.

Richard Swartz utsedd till Årets europé 2018
Foto: Barbara Klemm

När det är EU-val brukar det bli lite mer fokus på Europa. Annars lever Europapolitiken i ett skugglandskap, trots den stora betydelse den har. I dessa tider av oro och slitningar kanske denna dag kan påminna oss hur det kan gå om vi inte tar vårt ansvar för vår tid. Även om det är över 70 år sedan Europa höll på att brinna upp av våra konflikter så kan vi inte ta något för givet.

Schumandeklarationen anses vara startskottet för EU, och uppmärksammas av EU-anhängare. Eftersom kol- och stålindustrin var krigsindustrins bas skulle en gemensam kontroll av dessa industrier säkra den framtida freden i Europa, trodde Schuman som var utrikesminister i Frankrike. 1985 beslutade EG vid ett möte i Milano att fira dagen som Europadagen.

200px-Flag_of_Europe.svg

Europadagen, europeiska flaggan, Europahymnen och euron är symboler för den europeiska integrationen. På vissa håll högtidlighålls Europadagen genom att europeiska flaggan hissas, men dagen firas inte hos den breda allmänheten av européer. Europadagen är en ledig dag för Europeiska unionens institutioner.

På Europadagen får också oftast Årets europé sitt pris. År 2014 gick det till Anders Selnes, chefredaktör på Europaportalen. Året efter fick Alexandra Pascalidou, författare, programledare och journalist, priset för att hon har vidgat vårt perspektiv av Europa. År 2016 gick priset till ICA-handlaren Jonas Berg. Han fick priset för sin ”handlingskraft och optimism” då han under många år sysselsatt hundratals flyktingar i sin butik. Årets europé i Sverige 2017 var artisten, cirkusdirektören, regissören och professorn Tilde Björfors. Hon är enligt juryn “en tydlig röst för medmänsklighet och öppen samvaro inom Europa”.

Årets europé i Sverige 2018 är Richard Swartz, journalist och författare. Juryn ger honom priset med motiveringen:
”I dagens Europa, där orosmoln, missnöje och likgiltighet tilltar, är kunskap om hela kontinenten och Europas historia en absolut nödvändighet för den som vill slå vakt om fortsatt samarbete. Journalisten och författaren Richard Swartz besitter just sådana kunskaper om vår gemensamma historia. I över 40 år har han levt i Centraleuropa och outtröttligt rapporterat och berättat om politik och kultur i Warszawa, Berlin, Prag eller Istrien i reportage som präglas av exakthet, sälta och humor.” Därför utses Richard Swartz till Årets Europé 2018.

– Jag är mycket överraskad och känner mig ytterst hedrad, säger han.

Den 5 maj 2018 publicerade Dagens Nyheter en kolumn av Richard Swartz på ledarsidan: I Hitlers födelsestad lever historien fastän den är namnlös

Priset Årets Europé delas ut varje år sedan 1995 av Svenska Europarörelsen.

Fira dagen med Mikaels mustiga kycklinggryta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *