Grillad regnbågslax och färsk sparris  – avokado- och limesås

Kallrökt lax med sparris

Kallrökt lax med sparris Foto lånat från Finlands ambassad

Den här rätten passar bra som förrätt och som tillbehör på buffébordet. Du kan också byta ut laxen mot färsk tonfisk, torsk eller en mer sällsynt fisk, stor havsabborre. Inte minst i Finland är rätten vanlig på festbordet. Den kan även passa på grillens dag den första fredagen efter 1 maj.

 

Grillad regnbågslax

200 g kallrökt regnbågslaxfilé

Börja med att ta bort ryggbenen och skär filén i två lika breda strimlor, ca 4-5 cm. Ta bort skinnet.
Grilla eller stek i het panna utan fett ca 2 minuter på bägge sidor. Ta upp fiskbitarna och låt svalna.
Skär fisken i ca 1 cm breda bitar. Det är bäst att skära med filéns skinnsida uppåt, eftersom den är fetare och mjukare och inte faller sönder så lätt.

Den här avokadosåsen passar bra till många rätter: grönsaker, kyckling, skaldjur och varför inte till grillad fläskfilé.

Avokadosås

2 mogna avokador
saft av en citron
saft av en lime
3 msk limemarmelad
2 dl torrt vitt vin
1 tsk salt
svartpeppar ur kvarn

Skala avokadorna och ta bort kärnan. Lägg avokadorna, limemarmeladen och kryddorna i en mixer och tillsätt vätskan gradvis. Sluta när massan är mjuk som majonnäs. Smaka av om blandningen är tillräckligt salt.
Citronsaften bevarar avokadons gröna färg, men se ändå till att förvara såsen i ett kärl med tätt lock så att såsen behåller sin fräscha smak. Kultursmakarnas Caroline Maino tipsar: Lägg i avokadokärnan i röran så blir röran inte missfärgad.

Servera med färsk sparris och grön mixsallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *