Lucky, Dicky och Nicky ger nepalesiska kvinnor kraft

Foto: 3Sisters Adventure Trekking

I början av 1990-talet kunde ingen drömma om att en nepalesisk kvinna skulle leda en vandring i Himalayas bergsmassiv. I det nepalesiska samhället förväntas kvinnor arbeta i hemmet och inte utanför. Men systrarna Chhetri vågade bryta traditionen.

Lucky, Dicky och Nicky:

– 1993 drev vi en restaurang och ett värdshus i Pokhara. Vi träffade kvinnor från hela världen och kom i kontakt med kvinnor med dåliga erfarenheter av manliga guider. Berättelserna berörde oss och vi beslutade oss för att starta en verksamhet för kvinnor. Med uppmuntran från våra vänner samlade vi mod och gick in på ett för kvinnor okänt område.

Foto:3Sisters Adventure Trekking

Efter några år startade Lucky, Dicky och Nicky 3Sisters Adventure Trekking, en vandrings- och guideservice för kvinnor. Målet är att bidra till kvinnors ekonomiska oberoende och möjlighet att fatta egna beslut.

Systrarna skapade ett träningsprogram för att lära kvinnor lokalt de färdigheter som behövs för vandring och guidning. Förutom att visa vägen lär sig guiderna att berätta om flora och fauna. Bärarna kan bära upp till 10 kg.

Den här första gruppen utbildade kvinnor inspirerade andra kvinnor. Sedan dess har nära 2000 kvinnor från hela landet fullgjort utbildningen. Många har blivit guider eller assistentguider eller fått självförtroende att söka anställning någon helt annanstans. Några var kvinnor med låg kast, sådana som samhället såg ner på. Andra var socialt missgynnade med stora utmaningar i livet. Många sociala hinder har brutits.

Foto: 3Sisters Adventure Trekking

Lucky, Dicky och Nicky:

– Oavsett om kvinnorna fortsätter att vara guider, anser vi att vi sått ett frö för dem själva och kommande generationer. Vi visar att kvinnor är mentalt, fysiskt och emotionellt lika starka som män.

Foto: Foto: 3Sisters Adventure Trekking

Värdshuset är basen för vandringarna. Här kan man förbereda sig inför vandringen. Planera vandringen, kontakta bärare och guider, förstå utmaningen och gå in kängorna. Och landa och pusta ut efter vandringen.

Från mitten av september till november är en idealisk tid att besöka Nepal. Landskapet är grönt och frodigt och Nepal visar sig från sin bästa sida. Luften är gnistrande klar, vilket ger närmast en perfekt sikt. Temperaturen är lagom och det är högsäsong för nepalesiska festivaler.

Från december till februari är en vacker tid på året att vandra. Klimatet och sikten är fortfarande bra, men det kan bli mycket kallt på hög höjd. Du måste vara beredd på snö och stängda passager på hög höjd.

Foto: Foto: 3Sisters Adventure Trekking

Från mars till mitten av maj är nästa bästa tid att vandra i Nepal. Sikten är inte lika bra som under torrsäsongen, men Nepals underbara rododendroner och många andra blommor står i blom.

Från juni till augusti är det varmt och regnigt men gripande vackert för botanister och andra med stort intresse för flora på höga höjder och i djupa dalar.

Foto: 3Sisters Adventure Trekking

Den vanligaste maträtten som serveras på matställen under vandringarna är Dal Bhat som består av ris och linser samt en grönsaksröra och papadam (ett chipsaktigt bröd). Ibland serveras Thukpa (grönsakssoppa) med nudlar och Momos (degknyten) fyllda med grönsaker.

Läs om två svenska kvinnor som vandrat i Himalaya

Större festivaler i Nepal 2018

Mat och fest i Nepal

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *