Högtider att uppmärksamma från 2 till 12 mars

Våren måste väl ändå vara på väg kalendern säger mars, den första vårmånaden. Och på flera håll i världen firas vårfester till exempel Holi – färgernas fest eller Baba Marta. Så nog kommer den till oss också. Medan vi väntar kan vi uppmärksamma fem nationaldagar, njuta av ostbågar, punchrullar, tomatsås och korvar som alla har sina egna dagar eller kanske åka eller titta på vasaloppet. Det finns även mycket annat att uppmärksamma – kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Kvinnor i Dahan,_Kathamandu,_Nepal förbereder ett bål för att fira Holi.

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 2 mars
– Texas nationaldag, vid sidan om USA:s 4 juli.
– Magha Puja – Sanghadagen (buddhister). Dagen firas till minne av när över tusen av Buddhas efterföljare spontant samlades för att visa sin respekt. Dagen hyllar gemenskapen, sangha, mellan alla som följer Buddhas lära.
Holi – färgernas fest (hinduer). Holi är en färgglad vårfest som firas I två dagar. Man tänder stora brasor och kastar färgpulver eller färgat vatten på varandra. Efter festligheterna äter man en festmåltid bestående av sötsaker och läckra grönsaksrätter. En rätt som hör ihop med Holi är Dahi Vada.
– Hola mohalla (sikher) – är en vårfest och försvarsuppvisning. Liksom i den hinduiska färgfesten Holi förekommer det att man kastar färg på varandra. Hola Mohalla firas också med tävlingar i allt från kampsport till poesi, berättar Multireligiösa almanackan.
Yanxiao – Lyktfesten till andarna avslutar nyårsfirandet i Kina, Sydkorea och då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste.


Lördag 3 mars
Bulgariens nationaldag* – firar självständighet från Osmanska riket 1878. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Mors dag i Georgien*.
– World wildlife day (FN)


Söndag 4 mars
– Vasaloppet – körs den första söndagen i mars. Loppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 5 mars
– Ostbågens dag*
 Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars. Passa gärna på att test en populär kycklingrätt med ananas och kokos denna dag.


Tisdag 6 mars
Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957. Fufu – gröten som blir sked – är landets nationalrätt.


Onsdag 7 mars
Punchrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.


Torsdag 8 mars
Internationella kvinnodagen* – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.
Mors dag i Afhanistan, Albanien, Kosovo, Armenien, Azerbaijan, Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Kazakhstan, Laos, Makedonien, Modlavien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Serbien, Tajikistan, Vietnam*.


Fredag 9 mars
Tomatsåsens dag* – Tomater är nyttiga och här är ett smarrigt recept på Färsk tomatsås.


Lördag 10 mars
– Harriet Tubman-dagen (USA) – Harriet Tubman, föddes som Araminta Harriet Ross omkring 1822 i Maryland och avled 10 mars 1913 i Auburn, New York. Hon var en afro-amerikansk frihetskämpe och slaverimotståndare och var även känd som Black Moses eller Moses of her People. 2016 bestämdes att Tubman ska bli den första svarta kvinnan på en amerikansk dollarsedel. Tubman ska ersätta Andrew Jackson på 20-dollarsedlarna som introduceras 2020, när USA firar 100-årsjubileum med kvinnlig rösträtt.


Söndag 11 mars


Måndag 12 mars
Gabons nationaldag* – firar grundandet av Gabons demokratiska parti. Kanske en afrikansk fiskgryta kan passa denna dag.
Mauritius nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1968. Vindaye är en väldigt populär fiskrätt med en kryddstark sås som kan passa för den som vill fira nationaldagen.
– Alla korvars dag* – Kultursmakarna förmedlar flera recept med korv, till exempel: bratwurst med sauerkrautsurkålsgryta med korv och fläsk,  lammkorv med chili och grynkorv. Dessutom har vi en uppmaning: Stek inte korv i duschen !
– Republiken Jämtlands nationaldag*. Läs mer om Republiken Jämtland här

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *