Dahi Vada till Holifestivalen

Dahi Vada är en av de rätter som hör ihop med den indiska Holifestivalen – färgernas fest (hinduer). På bloggen Mamas rough cooking har Mama Antoinette Mark Murray många spännande recept, bland annat detta på Dahi Vada. Så här skriver hon:
”Dahi Vada sammanfattar allt jag älskar med indisk mat – att med små medel trolla fram fantastiska rätter – här linsbollar med knaprigt yttre och mjukt inre. Vada är friterade bollar (oftast av linser men också potatis eller ris) som påminner om falafel, fast mildare och fluffigare. Dahi Vada är en billig och enkel chaat-rätt som har sitt ursprung i södra Indien. Nyfriterad Dahi Vada läggs i kallt vatten innan de marineras i yoghurt, men jag tycker faktiskt de är godare utan vattenbad så jag skippar det momentet, gör som du vill. I vissa delar av Indien gillar man sötad yoghurt till, i andra föredrar man saltad, jag tycker om yoghurten naturell, Traditionella tillbehör är Sooth Chutney och Hari Chutney, men mango chutney, rödlök i tunna skivor, limeklyftor och färsk koriander eller mynta fungerar bra det med.”

Dahi Vada Foto från Mamas rough cooking

Dahi Vada
Foto från Mamas rough cooking

 

Ingredienser till Dahi Vada (kallas även Dahi Bhalla):
2 dl urid dal, skalade och delade urid linser
1 tsk salt (ta hälften svart salt om du vill)
1+1 tsk hel spiskummin
Liten nypa asafoetida
Olja att fritera i
2 dl yoghurt
Sooth Chutney och Hari Chutney eller annan chutney du gillar
1 tsk rött chilipulver Chaat Masala (om du har)

Gör så här:
1. Lägg linserna i blöt 3-4 timmar. Häll av vattnet.
2. Mixa linserna med 1 3/4 dl kallt vatten till en smet. Mixa ett par minuter tills det blir fluffigt och slätt. Stavmixer fungerar bra.
3. Tillsätt salt, 1 tsk spiskummin och asafoetida.
4. Hetta upp olja i en gryta, sänk till medelvärme. Ta hjälp av två skedar och droppa ner bollar av smet i  oljan. Fritera i omgångar på låg medelvärme 10-15 minuter (är oljan för varm blir de gyllene utanpå men råa inuti). Vänd bollarna då och då.
5. Rosta och mal 1 tsk spiskummin (rosta enkelt vid sidan av frityrgrytan).
6. Ta upp bollarna med hålslev. Lägg dem på papper och låt svalna lite.
7. (Traditionellt tar man bollarna direkt från oljan och lägger i kallt vatten ett par minuter, innan man pressar ur vattnet lätt. Lägg dem i så fall sedan på ett fat, häll yoghurten över och låt stå ett par timmar innan du garnerar och serverar. Du kan hoppa över det här steget om du vill.)
8. Lägg upp linsbollarna på ett fat. Häll yoghurt, chutney, rostad malen spiskummin och chilipulver (och eventuellt chaat masala om du har) över. Servera direkt.

För vegansk Dahi Vada byt yoghurt mot sojayoghurt eller ät som de är med chutney och tillbehör. Du kan fritera Dahi Vada i förväg, men häll yoghurt och chutney över först vid servering. Du kan också servera dem nyfriterade till en indisk måltid eller i en curry.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *