Högtider att uppmärksamma från 16 till 26 februari

Gott nytt år – igen! Denna gång är det Kina, Tibet, Vietnam, Korea och Mongoliet som firar sina respektive nyår. I och med det kinesiska nyåret övergår tuppens till hundens år. Det kommande året ska vara  gynnsamt för att skriva på viktiga kontrakt eller ingå partnerskap med någon. Hundens år är också traditionens år, ett tillfälle att reflektera över fina traditioner du delar tillsammans med din familj och dina vänner alltså.
Åtta nationaldagar finns även att uppmärksamma – bland dem Estlands som just i år firar att det är 100 år sedan landet blev självständigt från Ryssland 2018. Nationaldagen är på lördag den 24 februari. På Sverigeesternas hemsida samt på Visit Estonias hemsida kan du läsa mer och få tips på evenemang.

Det finns ännu mer att uppmärksamma – kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

 

Kinesiska nyåret är den 16 februari 2018. Då blir det Hundens år och det firades på Östasiatiska museet i Stockholm den 10 februari 2018.
Foto: Frankie Fouganthin

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 16 februari 
 Litauens nationaldag*. Självständighetsdagen firas till minne av proklameringen till en egen litauisk stat från Ryssland och Tyskland 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och att Vilnius installerades som nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på litauiskt vis. En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa).
– Nyår i Kina som firar Lunar  (3 dagar). Det blir år 4716. Enligt den kinesiska zodiaken är det hundens år. Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina.
– Nyår i Tibet som firar Losar (3 dagar) och det blir år 2145. Fira med att laga momos. Under Losar firas även alla tibetaners födelsedagar gemensamt.
– Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka). Tét är samma som det kinesiska nyåret. De kan dock inträffa olika dagar beroende på att ländernas huvudstäder ligger i olika tidszoner. Högtiden är den viktigaste i Vietnam, och transporter är ofta fulla eftersom många åker hem till sina släktingar om de själva bor på annan ort. Vi tipsar om vietnamesiska vårrullar denna dag.
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).
– Nyår i Mongoliet som firar Tsagaab Sar. Gör dina egna mongoliska Buuz (dumplings). Här är ett recept på denna rätt som äts året runt i Mongoliet.


Lördag 17 februari 
 Kosovos nationaldag*.  Flija (skiktad paj med yoghurtfyllning) är en av landets nationalrätter.


Söndag 18 februari 
 Gambias nationaldag*. Dagen firas till minne av dagen 1965 då ett av Afrikas minsta länder blev självständigt från Storbritannien. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar Domoda, jordnötsgryta, bra för den som vill fira nationaldagen. Jollof ris – Benachin – är en annan populär rätt i Gambia och västra Afrika.
– Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan avslutas, Ryssland. Den firas i år 2018 från 12 till 18 februari. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka.


Måndag 19 februari
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.


Tisdag 20 februari
Världsdagen för social rättvisa*. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Onsdag 21 februari
Internationella dagen för modersmål * (FN)


Torsdag 22 februari
Saint Lucias nationaldag*. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor.


Fredag 23 februari
Bruneis nationaldag*. Landets nationalrätt Ambuyat har månghundraåriga rötter.
Guyanas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Heliga Annas dag (ortodoxa, julianska kalendern) Firar Sveriges nationalhelgon.


Lördag 24 februari
Estlands nationaldag*. Dagen firar att landet blev självständigt från Ryssland 1918. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder. Kultursmakarna föreslår en Surkålsgryta med fläsk på Estlands nationaldag. Baka födelsedagskringla till fikat.
Sverigefinnarnas dag. Grillad lax med sparris passar bra som förrätt och som tillbehör på buffébordet. Du kan också byta ut laxen mot färsk tonfisk, torsk eller en mer sällsynt fisk, stor havsabborre.


Söndag 25 februari
Kuwaits nationaldag*. Machboos – en kryddstark kycklinggryta – lär vara Kuwaits nationalrätt, liksom den är Bahrains dito.
Grapefruktens dag*
Ayyám-i-Há  (4 dagar) (bahá´ier). Fyra extradagar i bahaiernas kalender för att få ihop dagarna under ett år. Vid denna högtiden utför man handlingar av välgörenhet, ger gåvor till vänner och familj och deltar i sociala sammankomster. Dagarna infaller just innan en period av fasta börjar.


Måndag 26 februari

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *