Mug–cake eller gröt-och-äggfrukost

Mug–cake eller gröt-och-äggfrukost i ett som passar till såväl frukost som mellanmål och kan ätas i farten. I samband med vinter-OS i PyeongChang i Sydkorea i februari 2018 delar Sveriges Olympiska kommittés näringsfysiolog, Linda Bakkman med sig av några recept från hennes första bok Maten bakom resultaten. Det är en bok som vänder sig såväl till vardagsmotionären som vill förbättra sina resultat som till föräldrar som vill ha bra argument till sina hårt tränande tonårsbarn samt till elitidrottare. Läs Kultursmakarnas intervju med henne här.

Mug cake
Foto: Bianca Brandon Cox

I sin bok skriver Linda Bakkman:
Det är svårt att överträffa gröt och ägg som träningsfrukost. Tycker du att den klassiska paketeringen tar för lång tid?
Den har varianten går snabbare att laga, snabbare att äta och är dessutom möjlig att ta med sig i farten. På bara 4 minuter fixar du detta enkla och goda muffins-alternativ till grötfrukost.
Det fungerar även utmärkt som mellanmål på jobbet, för att ladda upp inför kvällens träningspass.

Ingredienser:
1 dl havregryn
1 ägg
1 banan
½  tsk bakpulver
ev 2 tsk riven kokos, 2 tsk kakao eller kardemumma/kanel efter smak
kokosolja till koppen

Tillbehör:
½  dl hallon eller 1/2 dl granatäppelkärnor
½  dl keso
5 valnötter

Gör så här:
1. Mixa havregryn, ägg, banan, bakpulver, kokos/kakao/kardemumma/kanel till en smet. Smörj en stor kopp med kokosolja och häll i smeten. Ställ in i mikron och kör på full effekt 1–2 minuter.
2. Stjälp upp kakan på en tallrik och servera med hallon/granatäpple, keso och nötter.
Vill du variera? Testa att ta en halv banan istället för en hel och ersätt resten med ½ dl bär eller ½ dl rivet äpple. Om du ska äta mug caken som fika kan du utesluta havregrynen helt och istället ta 2 msk kakao och 1 krm salt. Toppa med kokos. Den varianten kan även ätas kall, som en snabb och näringsrik kladdkaka.

Linda Bakkman.
Foto: Göran Segeholm

Linda Bakkmans andra recept till Kultursmakarnas läsare är
* Bibimbap – Sydkoreas svar på pytt i panna
* Nöt och kolapaj – en av Lindas absoluta favoriter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *