Högtider att uppmärksamma från 12 till 22 januari

Asseggas Ameggaz – Gott nytt År på berbiska – säg vi nu i helgen när det är Yennayer – berbiskt nyår. På lördag är det Tjugondedag Knut och julen dansas ut samtidigt som ortodoxa firar nyår. Att våren är på väg firar hinduer med Makara Sankranti. Det är bara några av de högtider som finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

 

Att dansa ut julen på Tjugondedag Knut är kul.
Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 12 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2968. I Algeriet firas berbernas nyårsafton, Yennayer, den 12 januari och det blir år 2968 enligt berbernas tideräkning när den julianska kalendern räknar år 2018. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk. Fira Yennayer med en smaskig couscous med kyckling.


Lördag 13 januari
Tjugondedag Knut*, Sverige.
– Nyårsafton (ortodoxa)* – Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.


Söndag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2968. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Makara Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under  Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*


Måndag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.
– Martin Luther Kings dag i USA (högtidlighålls den tredje måndagen i januari). ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter.” Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.


Tisdag 16 januari


Onsdag 17 januari


Torsdag 18 januari


Fredag 19 januari
– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/ enligt den julianska kalendern*. Det är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop.
– Timket, Herrens dop (koptisk-ortodoxa)

Årets Fadimedagar pågår från 19 januari till 4 februari.


Lördag 20 januari
– Fadimedagarna – pågår, även under februari. I dag är det Fadimegala på Berns i Stockholm. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.


Söndag 21 januari
– Kramens dag * – På kramens dag skall man passa på att ge så många kramar som möjligt. Kramar betyder mycket för vårt välbefinnande, kroppens endorfiner ökar genom kroppskontakt och endorfiner gör oss glada. Så en kram kan faktiskt vara rena hälsokuren!
– Världsreligionsdagen –  Dagen instiftades år 1949 av det amerikanska bahá’í-samfundets nationella andliga råd och markeras varje år den tredje söndagen i januari. Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft.
– Kransnedläggningsceremoni vid Fadimes grav i Uppsala. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.


Måndag 22 januari
– Vinets dag *
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *