Dal Bhat – Nepals nationalrätt

Dal Bhat
Foto: 松岡明芳

Dal Bhat är en av Nepals nationalrätter. Det nepalesiska köket har med anledning av den stora kulturella och geografiska mångfalden, en stor mängd olika matkulturer beroende på etnicitet, jordmån och klimat. Dal Bhat äts dock i hela landet.

Till fyra personer
3 dl långkornigt ris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl röda linser
1 tsk chilipulver
0,5 tsk ingefära
1 tsk mald koriander
1 tsk mal kummin
400 gr grönsaker/potatis
Rapsolja
Salt
Peppar

Gör så här:

  1. Koka ris i dubbla mängden vatten enligt anvisning på förpackning (cirka 20 minuter).
  2. Skala och hacka gul lök. Skala och finhacka vitlök. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme några minuter tills löken är mjuk och glansig.
  3. Rör ner linser och häll på vatten så att det täcker linserna med 1 centimeter. Koka i cirka 10 minuter tills linserna är mjuka. Salta och peppra.
  4. Bryn chilipulver, ingefära, koriander och kummin i lite olja i ett par minuter. Tillsätt grönsaker och/eller potatis och stek under omrörning tills de fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *