Sardenaira – sardellpizza från Ligurien

Sardenaira är en traditionell pizza i Ligurien i norra Italien. Den är stor och mjuk toppad med en lätt men välsmakande tomat och sardellsås. Perfekt som tilltugg eller i en buffé  eller för att uppmärksamma internationella pizzadagen den 1 januari. Här delar Anki Nordén Latella med sig av sitt recept. 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Sardenaira – ansjovispizza från Ligurien

 

Ingredienser
6 dl mjöl
3 dl varmt vatten
½ pkt jäst
2 msk olivolja salt

Till såsen
1 stor vit lök
500 g krossade tomater
svarta oliver i saltlag
8 sardeller (eller ansjovis om du inte hittar sardeller)
vitlök
oregano
salt
god olivolja

Tillagningstid 30 minuter.

Så här gör du:

  1. Blanda mjöl med salt , tillsätt ljummet vatten utblandat med jäst (+ ev. en nypa socker – får degen att jäsa bättre) samt olivolja.
  2. Knåda kraftigt först med en sked och sedan med händerna tills du får en boll som har absorberat allt mjöl och inte kladdar ( om degen blir för fast tillsätt en matsked vatten i taget, om för lös tillsätt mer mjöl) .
  3. Bred ut degen på väl inoljad bakplåt och ställ in att jäsa i förvärmd ugn 50 °, stäng av ugnen och låt degen jäsa cirka timme.
  4. Under tiden, skär löken fint och låt den sakta steka i olivolja tills den är genomskinlig och mjuk, akta så att löken inte bränns, lägg i de krossade tomaterna , salt och oregano. Sjud sakta i cirka 30 minuter tills såsen reducerats.
  5. Tag ut plåten från ugnen och vrid upp ugnen till 200 ° C , bred över tomatsåsen över den jästa pizzadegen tillsätt oliver i saltlag, sardeller och några hela vitlöksklyftor med skal.
  6. När ugnen är värmd till 200 grader ställ in pizzan och baka den i 20 minuter.
  7. Sardenaira kan ätas varm skuren i fyrkanter ca 5×5 cm, men är också bra kall nästa dag.

2 comments for “Sardenaira – sardellpizza från Ligurien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *