Adventskaka med saffran

Saffran och adventstiden hör ihop. Gör en god adventskaka med saffran och njut. Saffran är julens krydda nummer ett. Numera använder vi den i alla möjliga sammanhang. Se dock upp så att du verkligen får saffran och inte något falskt hopkok. Dessutom är saffran numera en alternativ gröda för tidigare opiumodlare i Afghanistan.

Läs mer om saffran här.

 

Adventskaka Foto: Lena Ahlström

Adventskaka
Foto: Lena Ahlström

Ingredienser:

  • 1 paket saffran 0,5 gram
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g mjukt smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 3 små ägg eller två stora ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g mandel
  • En sockerkaksform, gärna rund med löstagbar botten
  • Ströbröd att bröa formen med
  • 0,5 dl florsocker att garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka mandeln i vatten ett par minuter och tag av skalet.
  3. Mortla eller mal mandeln.
  4. Stöt saffranet i en mortel med någon tsk av sockret.
  5. Rör smör och socker poröst med elvispen i ca 3 minuter.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  7. Tillsätt saffran och vispa ner mjölken lite i taget.
  8. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  9. Rör ner det i äggblandningen till en jämn smet.
  10. Tillsätt mandeln.
  11. Smörj och bröa en sockerkaksform, cirka 24 cm diameter eller annan form.
  12. Häll i smeten och grädda saffranskakan i ca 45 minuter. Täck ev. med ett smörpapper eller folie om den börjar bli för bränd på toppen. Stick en provsticka i mitten och baka eventuellt vidare några minuter om stickan är kladdig på toppen och kakan ej bakt klart.
  13. Ta ut kakan och låt den svalna innan servering.
  14. Om du vill ha en bild kan göra ett hjärta eller någon annan figur i papper och fästa den med en knappnål. Sikta sedan över florsocker och skär upp bitar samt servera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *