Högtider att uppmärksamma från 24 november till 4 december

Jaha så var det då en månad kvar till julafton – och vid det laget har det vänt igen. Om mindre än en månad blir alltså sakta ljusare igen på vår del av klotet. På torsdag kanske vi får reda på hur julvädret blir. I helgen vill många handlare att vi öppnar plånboken – och i morgon är det påpassligt nog En köpfri dag – (Buy Nothing Day). Tio länder har nationaldag de närmsta tio dagarna. Till sju av dem förmedlar vi mattips. Har du något tips till någon av de andra dagarna? Hör gärna av dig till oss på info@kultursmakarna.se. Både religiösa och matrelaterade dagar finns även att uppmärksamma. Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Lördag 25 november är det En köpfri dag

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 24 november
Guru Tegh Bahadurs martyrdag (sihker). Den nionde gurun, Tegh Bahadur, torterades till döds offentligt, eftersom han predikade religionsfrihet. Han offrade sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.
– Pälsfria fredagen (Djurens rätt) infaller sista fredagen i november.
– Black Friday – traditionellt början på julhandeln i USA eftersom det är en klämdag efter Thanksgiving.


Lördag 25 november
Bosnien och Hercegovinas nationaldag – (firar Författningsdagen, 1943). Här berättar Jadranka Jesic lite om mat och firande på Balkan.
Surinams nationaldag – (firar självständighet från Nederländerna 1975). Pom är festrätten nummer ett i Surinam.
– Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor* (FN)
– Kadrupäev – Katarinadagen (Estland)
En köpfri dag – (Buy Nothing Day) infaller sista lördagen i november världen över. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster samt att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Söndag 26 november
– Världsdagen mot Foie gras
Mors dag i Ryssland, firas sista söndagen i november.


Måndag 27 november


Tisdag 28 november
Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Läs mer vad vi skrev när Albanien fyllde 102 år 2014. Här kan du läsa mer om det albanska köket och även få ett recept på Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)


Onsdag 29 november
Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket* (FN). För den som vill laga en palestinsk rätt föreslår vi Makluba, palestinsk upp-och-ner-gryta.


Torsdag 30 november
Barbados nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Kåldolmens dag* – dagen är en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och den svenska arméns mer än femåriga vistelse i Osmanska riket.Vindolmar och kåldolmar är ett bra exempel på hur olika kulturer möts i två maträtter som påminner om varandra. Därför förmedlar vi två recept till denna dag: Kåldolmar på svenskt vis och turkiska vinbladsdolmar.
– Andersdagen* – När Anders slaskar julen braskar, säger bondepraktikan. Får vi i dag veta hur julvädret blir tro?


Fredag 1 december
Centralafrikanska republikens nationaldag. En jordnötssoppa kan passa att uppmärksamma dagen med.
Rumäniens nationaldag – firar dagen när nationen förenades 1918. Här förmedlar vi recept på nationalrätterna Sarmale, surkålsdolmar, och Clatitie, rumänska pannkakor
Rosa Parks  dag (USA) – En dag år 1955 vägrade den svarta sömmerskan Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.
– Glöggens dag* – Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg, framförallt är glöggen förknippad med julen. Totalt dricks det cirka 5 miljoner liter varje år i Sverige. Den kombineras ofta ett antal olika tillbehör, både i och vid sidan av den ädla drycken. För att hedra denna dryck firas sedan 2016 Glöggens dag den 1 december varje år. Passa på att bjuda dina vänner eller kollegor på glögg och pepparkakor för att uppmärksamma dagen, uppmanar temadagar.se.
Mawlid-al-nabi – Profetens födelsedag (muslimer). Vid denna muslimska högtid firas profeten Muhammeds födelsedag. Dagen firas på olika sätt i olika länder. Det är vanligt att man läser om Muhammeds liv, sjunger och läser dikter till hans ära. Firas fem dagar senare av shiamuslimer. Mawlid är även en beteckningen av firandet av andra, i islam, viktiga personers födelse. Det är även benämningen på de hyllningsdikter som skrivits om detta. Mawlid är numera i de flesta muslimska länder en nationell helgdag där bön förrättas i huvudstädernas centrala moské i närvaro av ländernas ledare och regeringar. Firandet börjar vid solnedgången kvällen innan.


Lördag 2 december
Förenade Arabemiratens nationaldag. Landet firar att sju emirat bildade ett land 1971. Umm Ali är en vanlig, och tröstande, efterrätt.
Laos firar republikens dag – Laos nationalrätt är salladen Larb som även kallas Laap, Larp, Lahp eller Lahb. Larb är en av de internationellt mest kända salladerna.
– Internationella dagen för avskaffande av slaveri (FN)


Söndag 3 december
– Internationella dagen för funktionsnedsatta (FN)
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret. Läs mer om att Advent betyder ankomst – vi går i väntans tider. Läs mer om adventsstjärnan och varför inte göra en Adventskaka med saffran till fikastunden på första advent.


Måndag 4 december
Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 21 november), berättar Multireligiös almanacka.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *