Lettiska piroger

Piroger är mycket populära bland letter. De finns på vardagsbordet likaväl som på festbordet. De ska ätas uppvärmda för att riktigt komma till sin rätt.

Pirogerna kan mycket väl passa på Lettlands nationaldag den 18 november. Det är en mycket speciell dag för varje lett. Då firas Lettlands självständighet – högtidligt med historiska återblickar på frihets- och ockupationstider.

 

Ingredienser:
Piroger1175 gram smör eller margarin

0,5 liter mjölk

50 gram jäst

1 tesked salt

1 matsked socker

Ca 900 gram vetemjöl

Fyllning:

400 gram randigt sidfläsk eller bacon

1 medelstor gul lök

En nypa vitpeppar

1 ägg (till pensling)

2 matskedar smält smör

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm blandningen fingerljum. Häll den över jästen i en bunke och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och socker och arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek.

Skär under tiden fläsket eller baconet i små tärningar. Löken hackas och bryns. Blanda fläsk och lök samt peppra efter smak.

Dela degen i tre delar och kavla ut dem tunt (0,5 cm). Ta ut runda bitar med ett stort glas.

Lägg 2 teskedar fyllning mitt på varje bit och vik den till en halvmåne. Ta pirogen i handen och tryck ihop kanterna väl med den andra handen. Ställ den med skarven neråt på smord plåt.

Låt pirogerna jäsa upp igen på plåten. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *