Erbjudande på Mångkulturella matdagen 16 november

Vi skapar möten över grytorna och prövar varandras favoriträtter. Kultursmakarna vill inspirera alla att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för fler kulturer än den egna. Därför instiftade vi den Mångkulturella matdagen – som infaller den 16 november. 

På Mångkulturella matdagen uppmuntrar vi skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket.

Nyfikenheten och chansen att lära oss om nya kulturer driver oss på Kultursmakarna framåt. Belöningen är nya vänner, kunskap och ny energi när vi möter människor från hela världen.

Vi startade vår nättidning Kultursmakarna.se på Internationella dagen för tolerans den 16 november 2013. Sedan dess har vi publicerat mer än tusen artiklar, notiser och recept som vi hoppas inspirerar till att lära känna andra kulturer, deras historia och matvanor. I vår receptbank har vi nu mer än 700 recept från olika delar av världen.

Foto: Lena Ahlström

Vi får stadigt fler och fler som läser vår nättidning. Även på vår Facebook-sida ökar antalet som gillar oss hela tiden. I valet av artiklar tar vi avstamp i Vår egen kalender som berättar för oss vilka högtider, FN-dagar och temadagar som uppmärksammas runt om i världen. Parallellt med nättidningen har vi då och då arrangerat matlagningsaktiviteter med nya och etablerade svenskar.

I början av året slutförde vi ett matlagningsprojekt för nya och etablerade ungdomar. Fem nyanlända ungdomar från Afghanistan och fem etablerade ungdomar, alla från Nacka, träffades varje vecka under några månader från hösten 2016 till våren 2017. De planerade måltider, tittade på recept, skrev inköpslistor, gick och handla, lagade maten, dukade och åt den tillsamman med Kultursmakarna. Under tiden tränade vi på det svenska språket.

Vi fick stöd från Nacka kommun för att driva detta projekt.

Foto: Caroline Maino

Foto: Caroline Maino

Det vi ser är att ungdomarna är väldigt motiverade och att de jobbar seriöst och bra tillsammans. De nyanlända lär sig nya ord varje gång, inte minst ord som har med ingredienser och matlagning att göra. Och de etablerade ungdomarna är nyfikna på de nyanlända och prövar gärna nya maträtter.

Samtalen har rört sig från dagliga vardagshändelser i och utanför skolan till erfarenheter från andra länder. Det ger oss hopp om framtiden och ny energi.

Foto: Skolbanken

På årets Mångkulturella matdag går vi ut med ett nytt erbjudande till dig som vill dela med dig av en berättelse.

Vi har alla berättelser inom oss som kan vara intressanta för andra att ta del av. Men ibland kan det kännas motigt att komma igång med skrivandet. Vi hjälper dig gärna.

Det kan vara berättelser som handlar om den kultur du vuxit upp i här i Sverige eller i ett annat land. Och det kan vara mötet med människor och företeelser i en annan kultur. Dina upplevelser kan öka förståelsen och intresset för det nya och okända. Läs mer >

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *