Högtider att uppmärksamma från 10 till 20 november

Skulle du hellre falla i choklad än att bli kär? Ordleken fungerar på engelska men inte på svenska, men visst kan man ställa sig frågan? Om du svarar ja skulle chokladen vara vit, mörk eller mjölkchoklad – eller randig? Medan du funderar på det kan du uppmärksamma chokladens dag i morgon lördag med något av de bakverk vi tipsar om här nedan. Om du inte gillar choklad alls finns det fem nationaldagar och minst lika många mattemadagar att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Dessutom finns flera viktiga FN-dagar och Kultursmakarnas egen Mångkulturella matdag på torsdag.  Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

… ja vad säger man?

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 10 november
Mårtensafton* (Skåne, Tyskland). Att fira Mårten Gås i Sverige har mycket gemensamt med de stora skördefesterna i Europa och amerikanernas tacksägelsedag där kalkon är huvudnummer. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul. Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne där man firat Mårten Gås sedan 1500-talet. En klassisk gåsmiddag består av svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka.
– Världsdagen för vetenskap för fred och utveckling* (UNESCO)


Lördag 11 november
 Angolas nationaldag (firar självständighet från Portugal 1975). Självständighetsdagen firas ofta med Caldeirada de Cabrito, en traditionell angolansk getstuvning som serveras med ris.
Polens nationaldag – den andra vid sidan av 3 maj. Den 11 november firas att Polen återuppstår som stat 1918. Det var den dagen landet på nytt blev fritt – efter 123 år. 1795 styckade de tre stormakterna Ryssland, Preussen och Österrike upp Polen och tog var sin del. Polen återfick sitt oberoende den 11 november 1918 sedan de tre ockupationsmakterna förlorat första världskriget. Under hela 123 år var Polen bortsuddat från Europas karta. Fira dagen med Polens nationalrätt som sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar, eller polska pannkakor med kvark och russin.
Chokladens dag* – Choklad kommer ursprungligen från Sydamerika och odlas numera i flera länder kring ekvatorn. Bönorna var valuta hos aztekerna och användes till att göra en exklusiv dryck. Redan då ansågs choklad vara nyttigt, något som ofta hävdas även i våra dagar – allra nyttigast är den mörka. Den som vill göra något smaskigt på chokladens dag kan med fördel testa till exempel: Chokladmuffins med chokladbitar, Kladdkaka, Fairtrade-brownie, Kärleksmums, Leilas silky vegan chocolate mousse pie, Sachertårta, Chokladbollar, Raw-food chokladdröm, Hassel- och chokladslungade nötter med jordgubbssorbet eller kanske Chokladkaka – chocolate salami roll.


Söndag 12 november
Fars dag (Estland, Finland, Island, Norge, Sverige). Är det många pappor som får en slips månne? Här ett recept på en specialtårta till far på hans dag. Dagen firas andra söndagen i november.


Måndag 13 november
– Smörgåstårtans dag* – här förmedlar vi ett recept på denna svenska klassiker.


Tisdag 14 november
Ostkakans dag*. Ostkakan är den kanske svenskaste av efterrätter och har rötter i medeltiden.
– Internationella diabetesdagen* (WHO och IDF). Dietisterna Hannah Helgegren och Carina Trägårdh Tornhill har en liten handbok med namnet ”Bra mat vid typ 2 diabetes”. Carina Trägård Tornhill har valt ut ett favoritrecept Medelhavspätta som vi förmedlar här.


Onsdag 15 november
– Palestina firar självständighetsförklaringen 1988. Gör en palestinsk rätt, Makluba upp-och-ner-gryta.
–  Shichi-Go-San* (bokstavligt ”sju-fem-tre”) (Japan) – en traditionell rit och festival där pojkar som är tre eller fem år gamla och flickor som är tre eller sju år gamla kläs i vackra traditionella kläder och firas i ett shinto-tempel. Man tackar gudarna och ber för en säker och framgångsrik framtid för sina barn.
– Julfastan börjar (ortodoxa)
– Fängslade författares dag* (PEN)


Torsdag 16 november
– Internationella dagen för tolerans* (FN)
– den Mångkulturella matdagen*, instiftad av Kultursmakarna. Kultursmakarna uppmanar alla att bygga extra många broar mellan grytorna just den dagen. Först ut att uppmärksamma dagen var Lemshaga akademi som ägnade skoldagen 2015 åt mångkultur. Skolköket lagade kenyansk kokoskyckling dagen till ära. ”Maten var jättegod” hördes hela tiden av såväl barn som vuxna. Vi på Kultursmakarna som instiftat dagen är stolta och glada. Läs mer om svensk mat med mångkulturella rötter.


Fredag 17 november
Napoleonbakelsens dag*. Denna bakelse med över 360-åriga anor är oftast en variant av smördegsbakverket Mille-feuille vilket är franska och betyder ungefär ”tusen blad”. Den svenska varianten lär ska ha skapats av Johan Brokvist som gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Johan Broqvist startade 1876 konditoriet Broqvist konditori i Växjö som nu drivs av ättlingar i femte generationen till honom.


Lördag 18 november
Lettlands nationaldag – (firar utropandet av republiken, 1918). I kokboken ”Mor lärde mig” finns bland annat recept på piroger och saffranskringlor som finns med vid varje lettisk högtid – inte minst nationaldagen.
Omans nationaldag (firar Sultanens födelsedag, 1940)
– Benbuljongens dag*


Söndag 19 november
Monacos nationaldag (firar Furst Albert II av Monaco)
– Internationella mansdagen* firas årligen sedan 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Här förmedlar vi kockarna Tobias Bentleys och Henrik Forsells recept på Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner – kanske något att fira dagen med.
– Världsdagen mot barnmisshandel* (FN)
– Världstoalettdagen (FN) – Nästan var tredje människa på jorden saknar en toalett att gå till. Toaletter är varken skämmigt eller löjligt utan en nödvändig förutsättning för människors överlevnad, hälsa, utbildning och utveckling, skriver Mångkulturella almanackan.


Måndag 20 november
– Barnkonventionens dag*, (FN) – Så här skrev vi när barnkonventionen fyllde 25 år 2014.
– Barnens rättigheters dag (Finland)
– Krigsbarnens dag (Riksförbundet Finska krigsbarn)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *