Fullsatt på Afghansk afton

Kultursmakarna arrangerar då och då aftnar med olika teman, oftast ett land som den här gången, Afghanistan. Vi frågade Reza, Ahmad, Rohulla, Hasan och Maysam om de ville laga en afghansk måltid tillsammans med Kultursmakarna och bjuda ett antal gäster.
– Det vill vi gärna, blev svaret
.

Simone, Doris, Gerda och Anders

Vi lagade Afghanistans nationalrätt, Qabili palau, en risrätt med lamm. Det gäller att ha lite tid. Riset ska nämligen ligga i blöt i minst en halvtimme innan det kokas. Under tiden får lammköttet puttra i en gryta.

– Den här rätten äts ofta när det är fest i Afghanistan, säger Reza, som knappt lämnar spisen under de två och en halvtimmar det tar att tillaga festmåltiden.

Samtliga grabbar, utom Maysam, har tidigare deltagit i ett integreringsprojekt som Kultursmakarna drivit med stöd av Nacka Kommun. Då planerade vi måltider, gjorde recept, skrev inköpslistor, gick och handlade, lagade maten och åt måltiden tillsammans. I det projektet deltog även fem etablerade svenska ungdomar.

 

Påhejade av Monika, som just dukat klart tillsammans med Maysam, strimlar Ahmad och Rohulla ett kilo morötter tunt, tunt.

 

 

 

 

Hasan gör salladen på tomater, gurka, lök och dill – ett tidsödande arbete eftersom allt ska skäras i små, små bitar – salladen blir saftigare då.

Innan gästerna bjöds in att ta för sig, berättade våra afghanska ”kockar” om maten och hur den tillretts.

Under den här kvällen var vi 30 personer med rötter i tio länder – Iran, Grekland, Tyskland, Spanien, Ryssland, Polen, Italien, Colombia och förstås också Sverige och Afghanistan. Gränsöverskridande så det förslår. Och spännande möten mellan olika kulturer där vi lär av varandra. Och det är ju det som är själva vitsen med de aktiviteter Kultursmakarna skapar.

 

 

Lammköttet gömt inuti risberget.

Karin, som är lärare på S:t Eriks gymnasiums språkintroduktionsprogram, med tre av sina elever.

Den här gången bidrog Hemköp i Nacka med en del av ingredienserna, vilket vi är väldigt tacksamma för. Då får vi nämligen över lite pengar till lokalhyran.

Internationella Bekantskaper skickar ut våra inbjudningar till nya svenskar som studerar eller har studerat svenska vid SFI. Inbjudan sänds också ut till etablerade svenskar som gärna möter nya svenskar i deras strävan att etablera sig i svenska samhället. Hos oss möts de över grytorna.

Samtliga bilder är tagna av Caroline Maino.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *