Kladdkaka – två versioner

Den 7 november varje år är det kladdkakans dag. Kladdkaka är en kompakt mjuk kaka med chokladsmak och kladdig konsistens. Den är nära besläktad med brownien. Som tillbehör är vispad grädde vanligt, liksom vaniljglass och jordgubbar, berättar Wikipedia.

Kladdkaka Foto från Wikipedia

Kladdkaka
Foto från Wikipedia

Det finns en uppsjö olika recept på kladdkaka. Blanda inte ihop kladdkakan med vanliga sockerkakor som innehåller bakpulver. Tricket med att få en kladdkaka kladdig är just att inte använda bakpulver. Då blir det inga luftbubblor i smeten och kakan blir smaskigt kladdig.

Här förmedlar vi två recept från Wikibooks

Ingredienser variant 1
100 gram smör
2 st ägg
2,5–3 dl socker
2½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Smöra och bröda en form med löstagbara kanter (cirka 22 centimeter i diameter). Blanda ägg, socker, mjöl, vaniljsocker, kakao samt det smälta smöret. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Till servering:
Kan serveras traditionellt med vispad grädde. Vaniljglass passar också bra likväl som färska bär.

******

Ingredienser variant 2, 6–8 portioner:
100 g smör eller margarin
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.

Smält försiktigt smöret (eller margarinet) i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron. Det kan vara bra att dela smöret i mindre bitar innan så går det fortare. I mikron kan cirka 400 W vara lämplig effekt för att det inte ska skvätta smör.

Låt sedan det smälta smöret stå framme och svalna.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen.

Tillsätt mjölet. Tillsätt sist det smälta smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i en rund form som man kan smöra och bröa om man vill.

Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter i mitten av ugnen. Om man vill ha en kladdigare kladdkaka så tar man kortare tid i ugnen.

När kladdkakan är färdiggräddad låter man den svalna och stå kallt tills den ska serveras.

Till servering:
Serveras gärna med vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.

Tips:
Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6–8 min (700W).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *