Gustav Adolfsbakelse

Gustav Adolfsbakelse äts till minnet av Gustav II Adolfs dödsdag den 6 november 1632. Den är särskilt vanlig i de många städer som Gustav II Adolf grundade, samt i Uppsala, eftersom han återupprättade dess universitet. Traditionen att äta en bakelse 6 november har även spritts till Finland där framförallt finlandssvenskarna firar Svenska dagen på Gustav II Adolfs dödsdag. Läs mer om Gustav Adolfsdagen här.

Gustav Adolfbakelse

Gustav Adolfbakelse

Det finns ingen standardiserad bakelse utan varje region, stad eller till och med konditori har egna varianter. Ofta dekoreras Gustav Adolfsbakelsen med en siluett av kungens pipskäggiga profil i vit marsipan eller choklad. Marsipan är vanligare på Västkusten och medan det är vanligare med choklad i Stockholmsområdet.

Gustav Adolfbakelse

Gustav Adolfbakelse

Här förmedlar vi ett recept  från Swea, Swedish Women´s Educational Associaltion International. Swea berättar att flera konditorsläkten strider om äran att, någon gång på 1890-talet, ha lanserat bakverket, samt att Gustav Adolfs-bakelserna ursprungligen hörde ihop med skolungdomens 6 november-firande.

 

Ingredienser cirka 12 stycken:
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl (120g) vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gädda i ugn, 250°, ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på galler och dra bort bakplåtspapperet.
Om det inte lossnar, pensla med lite kallt vatten.
Ta med runt mått ut 24 bottnar. Lägg ihop bakelserna två och två med vinbärsgelé och gräddkräm emellan.

Fyllning:
svart vinbärsgelé och gräddkräm

Gräddkräm:
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizena
2 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 tsk vanillinsocker

Gör så här:
Blanda grädde, äggulor, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull.
Sjud krämen under omrörning tills den blir tjock.
Rör ut gelatinpulvret i lite varmt vatten och blanda ner. Låt krämen svalna.
Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i krämen, smaksätt med vanillinsocker.

Garnering:
350 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
12 chokladfigurer

Arbeta mandelmassan smidig. Kavla ut den till en rektangulär kaka.
Sporra ut breda remsor och lägg runt bakelserna.
Spritsa eller lägg vispad grädde ovanpå.
Garnera till sist med chokladfigurer utskurna i smält blockchoklad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *