Indisk Dhal med palak – röda linser med spenat

Dhal med palak, dal och ris
Foto: Caroline Maino

6 portioner
5 dl röda linser
8-9 dl vatten
2 tsk gurkmeja, mald
1 tsk vitpeppar, mald
1 tsk spiskummin, mald
½ tsk cayennepeppar, mald
Salt
1 stor gul lök, finhackad
4 klyftor vitlök, finhackade
1 msk finhackad ingefära
2 röda eller gröna spansk peppar, finhackad
100 gr smör
1 liten påse med baby spenat,grovt hackad
Färsk koriander till garnering

Tillredning

  1. Skölj linserna och koka upp dem I en kastrull tillsammans med de torra kryddorna. När de är nästan klara, stäng av spisen och låt kastrullen stå.
  2. Smält smöret i en stekpanna tills det blir brunt. Lägg I lök, vitlök, ingefära, och spansk peppar. Stek tills löken blir mjuk och lägg sedan i spenaten och rör om tills de mjuknat. Häll i linserna och blanda väl.
  3. Om konsistens av linser är för tjock, tillsätt hett vatten så den liknar ärtsoppa. Linsrätten bör inte vara för vattnig. Smaka av med salt och kryddor till önskad smak. Strö över lite klippt koriander.
  4. Servera med ris, dal och pappadam*.

Pappadam
Foto: Caroline Maino

*Pappadam/Papam är ett krispigt bröd som lite liknar ett chips. Kan göras på olika slags mjöl, t ex lins-, kikärts eller potatismjöl som blandas med salt och peppar. Tunna rundlar får lufttorka eller friteras.

Dessa recept har vi fått från Sheela Wadman med rötter i Indien.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *