Klassisk pumpapaj

En klassisk pumpapaj som du lätt kan göra från grunden. Många amerikaner kör med halvfabrikat, det vill säga pumpablandning på burk och färdig fryst pajdeg, berättar Diana Ljungaeus som skickat oss receptet från Los Angeles. Passar både när det är Halloween den 31 oktober och andra dagar.

Grundreceptet är hämtat från pickyourown.org och är lätt att variera.

Finfin pumpapaj

Finfin pumpapaj

Ingredienser, fyllning:
• En stor pumpa eller ett par små. Det går även bra med vissa typer av squash. Pumporna du gör lyktor av smakar sämst. Räkna med att du behöver cirka 7dl mosad pumpa till en stor paj.
• 200 g socker (ersätt gärna hälften av sockret med honung)
• 1.5 tesked mald kanel
• 1 tesked mald nejlika
• 1 tesked mald kryddpeppar
• 1/2 tesked mald ingefära
• 1/2 tesked vaniljextrakt (inget måste)
• 1/2 tesked salt
• 4 stora ägg
• 7 dl pumpamos
• 1.5 burk, ca 5dl, kondenserad mjölk. Går även att bland från mjölkpulver, dubbelt så mycket pulver som anges på påsen. Kokosmjölk eller vanlig grädde funkar också.

Så här gör du fyllningen:
Tvätta och dela pumpan/pumorna. Tag ur kärnorna (goda att ugnsrosta).
Koka eller ångkoka pumpan i 20-30 minuter, beroende på storlek. Den ska vara mjuk och skalet/skinnet ska lossna lätt.
Låt gärna pumpan svalna innan du gröper ur den. Kör pumpan i mixer eller använd mixerstav.
Sätt ugnen på 210 grader medan du blandar resten.
Mixa alla ingredienserna i mixer eller med mixerstav och häll i pajskalet som du förberett.

Ingredienser, pajskal:
• 260 g vetemjöl, helst fullkorn.
• 2 msk socker
• 1/2 tsk salt
• 25 g kokosfett
• 80 g kallt smör
• drygt 1/2 dl kallt vatten

Så här gör du pajskalet:
Blanda mjöl, socker, salt, smör och kokosolja i matberedare cirka 15 sek. Det får gärna vara lite grynigt. Eller blanda för hand. Kokos och smör smälter vid olika temperatur, det gör att pajskalet blir luftigare.
Droppa  i vattnet och rör om. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåp i en halvtimme (eller mer). Använd gärna en ordentligt stor plastpåse, för då kan du kavla ut degen i påsen – annars kan du kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.
Kavla ut degen så att du har ett par cm över runt kanterna på en pajform som mäter cirka 25cm i diameter. Om degen går sönder är det bara att trycka till den.
När du har klätt formen är det bara att hälla i fyllningen och köra in härligheten i ugnen!
Grädda i 210 graders värme i 15 minuter och höj sedan värmen till 175 grader och baka i ytterligare 45 till 60 minuter.
Pajen är klar när du kan sticka en vanlig bordskniv i pajen och inget gojs fastnar på den.
Servera den varm eller kall med grädde eller glass.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *