Bli läxhjälpare och få ny energi

Inga-Britt Erlandsson

– Du behöver inte vara ett mattesnille, språkgeni eller pedagog, alla kan bidra, säger Inga-britt Erlandsson, verksamhetsansvarig för läxhjälpen i Tensta. Ta chansen att göra något som betyder något på riktigt. Det är givande på många plan att möta barnen och ge dem lite av sin tid.

– Utmaningarna inom undervisningen i svenska är gigantiska. säger Inga-britt. Många nyanlända tränar svenska enbart på lektionerna. Sedan går de hem och pratar på sitt eget modersmål.

Internationella Bekantskaper stöder många typer av aktiviteter. Alla handlar om att skapa möten mellan personer som talar svenska och personer som vill lära sig svenska för att etablera sig i det svenska samhället.

Sturle Hauge Simonsen

Sturle Hauge Simonsen varit läxhjälpare under fem år på högstadiet i Tensta:
– Att erbjuda läxhjälp är uppskattat bland både föräldrar och elever. Det känns viktigt att ge eleverna en plats där de kan fokusera på sina studier. Vi stödjer dem i lärandet, men de löser sina skoluppgifter själva. För mig personligen är det otroligt kul att få vara med ungdomarna och ta del i deras utveckling på skolan. Som läxhjälpare är du med om att bygga broar till nya kulturer. Det är viktigt i dagens samhälle.
– Jag har varit läxhjälpare i Tensta sedan hösten 2013, alltså fyra år nu, säger Britt Wallin. Det har hela tiden varit ett pass i veckan då jag har ganska långt att åka från Älvsjö där jag bor. Som f.d. mellanstadielärare tycker jag om att ha kontakt med barn i ett för mig naturligt sammanhang. Jag tror att vi gör nytta med läxhjälpen och det brukar också föräldrarna säga att vi gör. För egen del är det också fint att ha regelbundna uppdrag när man lämnat arbetslivet.

Maria Therese Björk

– Det är jätteroligt, säger Maria Björk, som är läxhjälpare i Tensta, på högstadiet och gymnasiet sedan två år tillbaka. På tisdagarna kan jag gå hela dagen och se fram emot kvällens läxhjälp. Ungdomarna är roliga och frågar mycket. Det är härligt att se hur de jobbar för att förstå, komma framåt och lösa problem. Och det är en spännande fas i deras liv som jag har förmånen att följa på ett hörn.

IB har ett stort nätverk av volontärer som hjälper barn i Rinkeby, Tensta, Hjulsta och Vällingby att läsa läxor, men behovet är större. Och det finns dessutom en ambition att starta upp nya grupper i Västerort. Därför välkomnar IB nya volontärer som tycker att det skulle vara roligt att bekanta sig med nya svenskar.
Närmare 200 elever deltar varje vecka i Tenstas läxhjälpsverksamhet. Här finns 75 aktiva volontärer, men alla deltar inte varje vecka. För att tillgodose behovet i Tensta behöver vi vara cirka 60 volontärer och det har vi inte klarat den här terminen. Rinkeby har cirka 90 elever och ett 30-tal läxhjälpare som deltar varje vecka, Vällingby 30 elever och 10 läxhjälpare.
 – Har du möjlighet att själv komma till någon av IB:s läxorter garanterar vi dig en givande afton tillsammans med skolbarn och -ungdomar, deras föräldrar och andra IB-volontärer, säger Inga-britt. Kontakta då: laxhjalp@bekantskaper.se så kommer snart mer matnyttig info. Om du själv inte hinner kanske du har vänner och bekanta som du kan tipsa om den här möjligheten? Skicka i så fall med den här länken till dem: http://www.bekantskaper.se/ib-laexhjaelp

Helena Bross hjälper barnen med läxorna
Foto: IB

– Du kan anmäla dig till ett testa-på-tillfälle, säger Inga-britt. Anmäler du dig som läxhjälpare hoppas vi att du har möjlighet att vara med minst tre gånger under terminen. Det går också bra att skriva upp sig som ”fast” läxhjälpare och komma varje eller varannan vecka. Det är inte ett krav men många läxhjälpare uppskattar att ha ”sin” dag och få chansen att träffa samma ungdomar varje gång.

 

Läs mer om IB här >

Kultursmakarna samarbetar med IB för att skapa möten mellan nya och etablerade svenskar. Precis som IB skapar vi möten som ger nya svenskar möjligheten att träna på svenska språket och bygga nätverk i civilsamhället. Är du intresserad av att veta mer om Kultursmakarna eller delta i våra aktiviteter är du välkommen att kontakta info@kultursmakarna.se. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *