Äggost från Bohuslän

Äggost eller bohuslänsk äggost är en svensk maträtt, typisk för Bohuslän. Enligt traditionen tillhörde den kalasmaten eller förningsrätterna. Förr i tiden vid stora högtider kom släkt och vänner kvällen före och lämnade förning. Äggosten serverades då som mellanrätt eller som pålägg och lämpliga tillbehör ansågs vara ansjovis och sill.

Äggost tillagas av mjölk och ägg, samt ättika, filmjölk eller gräddfil, som får sjuda sakta tills det skär sig. Då får massan rinna av, helst i en riktig äggostform av trä med hål i botten. Massan öses upp i formen, eventuellt varvad med strösocker. Rätten serveras traditionellt på smörgåsbord eller som frukost, gärna med inlagd sill. Äggosten äts numera ibland som efterrätt med strösocker, kanel eller sylt och grädde. Populära syltsorter är björnbärssylt och hjortronsylt. Källa: Wikipedia

Receptet hittade vi på Wikibooks.

Ingredienser:

Äggost Foto från Wikipedia

Äggost
Foto från Wikipedia

4 l mjölk
8 ägg
4 dl fil eller gräddfil eller 3 tsk ättiksyra
2 dl socker
1 dl kallt vatten

 

Äggostformar Foto från Wikipedia

Äggostformar
Foto från Wikipedia

 

Gör så här:
Äggen vispas och hälles jämte filen eller ättikan i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt 1 dl kallt vatten. Låt stå i 10 minuter. Ös upp ostmassan i äggostform (helst med gasväv så att vasslen lätt rinner av) och varva med socker. Låt kallna i formen. Stjälp upp och servera.

Servering:
Kan serveras med socker eller sylt som till exempel björnbärssylt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *