Rågbröd och löksoppa – en medeltida måltid

Bönder delar en enkel måltid. Bilden är från 1400-talet

Bönder delar en enkel måltid.
Bilden är från 1400-talet

Sveriges helgon, Birgitta, har sin helgondag den 7 oktober. Hon helgonförklarades år 1391. Här förmedlar vi ett recept från Kalmar länsmuseum på en medeltida måltid . Den består av det vanligaste brödet under medeltiden, det grova rågbrödet samt ett recept på en mycket god löksoppa, en soppa som kan inleda en finare måltid.

Grovt rågbröd
1 sats surdeg (25 g jäst upplöst i 2 dl ljummet vatten. 2 dl rågmjöl rörs ner. Låt stå i rumstemperatur över natten)
1 liter grovt rågmjöl
1/2 liter vatten
1 msk salt
2 dl siktat rågmjöl

Gör så här:
Vattnet, som ljummats, surdegen, det grova rågmjölet och saltet rörs ihop. Knåda. Lägg degen i en skål och låt den jäsa över natten. Lägg degen på bakbordet och knåda med det siktade mjölet tills det går att forma en rund kaka. Låt kakan jäsa under bakduk i 45 minuter och grädda den sedan längst ner i ugnen i 200 grader en timme. Äts först någon dag efter att det bakats.

Löksoppa
1/2 liter lök eller purjolök (fint med det gröna i soppan!)
7 dl buljong (gärna kalv- eller hönsbuljong)
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Gör så här:
Ansa, strimla eller skiva löken. Koka den mjuk i buljongen, gärna kalv- eller hönsbuljong. Före servering reds soppan med lite vetemjöl utrört i vispgrädde, låt den koka upp och så är den klar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *