Rostbiff vid Sukkot

Den judiska högtiden Sukkot, lövhyddofesten, är en av flera under tidig höst. Sukkot firas under sju dagar. Några särskilda mattraditioner finns inte kring Sukkot, förutom att man äter mycket höstgrönsaker och säsongens frukter. Man kan till exempel göra en värmande gryta, kåldolmar eller en rostbiff som huvudrätt. Och till efterrätt en fruktpaj eller äppelkaka.
Ofta fortsätter man även under Sukkot att göra challebröden runda och att servera äpplen och honung.

Ingredienser:

Rostbiff Foto: Caroline Maino

Rostbiff
Foto: Caroline Maino

2 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår eller mörad bog
salt och peppar
1-2 vitlöksklyftor

Gör så här:
Krydda köttet med salt och peppar.
Skala vitlöken och skär den in tunna skivor. Stick in skivorna i köttet.
Låt steken vila några timmar innan den tillagas.
Bryn sedan steken några minuter i stekpannan.
Stick in en köttermometer i stekens tjockaste del och sätt in i ugnen på 125 grader. När termometer visar 55 grader är rostbiffen rosaröd inuti, vid 60 grader är den rosa.
(Om man är osäker på om köttet är tillräckligt mört kan man lägga steken i en marinad av olja, rödvin, peppar och vitlök ett dygn.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *