Pannbiff med lök

Bra mat kan förlänga livet. Krögaren Leif Mannerström har i omkring 20 år engagerat sig för bra mat på äldreboenden. Han har besökt många äldreboenden och sett strålande bra mat på många – men förfärande dålig mat på andra. Den 21 september är det Internationella Alzheimerdagen – bra mat och livsstil kan minska risken att drabbas. Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens.

Leif Mannerström Foto: Caroline Maino

Leif Mannerström
Foto: Caroline Maino

Leif Mannerström har några tips för att få dem som bor på äldreboenden att äta mer:
– Skippa den färdiglagade maten som levereras i lådor. Laga maten från grunden – det blir inte dyrare! Ha i smör, salt och peppar i grönsakerna – då smakar de bättre och äts mer.
Egentligen är det enkelt, säger han:
– Servera inte mat till andra som du själv inte vill äta!
Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok.

 

Recept på pannbiff med lök ur Mannerströms Stora kokbok

Recept på pannbiff med lök ur Mannerströms Stora kokbok

Ingredienser till 4 portioner:
300 g nötfärs
300 g blandfärs
2 medelstora gula lökar
smör och olja till stekning
3 kokta potatisar
1 dl gräddmjölk (1/2 dl mjölk, ½ dl grädde)
1 ägg
1 dl sgtröbröd
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk Kikkoman soja
2 stora gula lökar
en nypa socker
salt och peppar

Till servering:
Stekt eller kokt potatis
Pressgurka eller aisagurka
Skysås

Gör så här:
Skala de medelstora lökarna. Riv den ena, hacka den andra fint och bryn i smör.
Mosa potatisarna med en gaffel. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, ströbrödet och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.
Blanda smeten med färsen, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet. Provstek en bit för att smaka av kryddningen. Ställ smeten åt sidan.
Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.
Forma 4 stora, fina pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4-5 minuter på varje sida.
Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.
Servera med potatis, gurka och skysås.

IMG_2624

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *