Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa

Cachupa Foto: Angelinas blogg SolVilda

Cachupa
Foto: Angelinas blogg Torpet SolVilda

Den 12 september är det Kap Verdes nationaldag. Kap Verdes kök efterliknar det portugisiska med dess betoning på grillad fisk, fiskgrytor och kokta grönsaker. Det äts grillad hummer, färsk tonfisk, bläckfisk, och en mängd andra delikatesser. En lokal specialitet är cachupa, en rätt gjord på kokt majs, bönor, örter, cassava, sötpotatis och kyckling eller annat kött. Här delar Angelina med sig av sin personliga variant av Cachupa.

En populär frukost är att steka cachupa från dagen innan och äta med ägg. En annan populär rätt på öarna är feijoada, vilket är en smakrik böngryta, vanligen med fläskkött. Torkad papaya i honungssirap serveras ofta som dessert tillsammans med färsk getost. Man äter också en rätt som heter pastel com diablo dentro, en blandning av tonfisk, lök, tomater, och deg gjord av kokt potatis och majsmjöl.

Frukter som växer på ön är t.ex. mango, bananer, papaya, guava och kokosnötter. I dryckesväg finns både vin, sprit och öl lokalt tillverkat. En populär efterrätt på ön är bananas enroladas, vilket är bananer i smet som friteras. Men här får vi alltså ta del av Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa. Angelina bor i Lillpite, en vacker och levande by utanför Piteå i Norrbotten med bebyggelse utspridd längs Lillpiteälven och Norrbodabäckens dalgångar.

Till fyra personer behöver du:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 färska tomater
1 röd färsk chili
1 msk libsticka, torkad
1 tsk tamari
2 tsk örtsalt
2 msk Kung markattas ekologiska grönsaksbuljong
1/2 dl olivolja
lite grönpeppar
…………………..
5 dl svarta bönor
4 dl kidneybönor
(Blötlägg båda bönsorterna i 10 timmar sedan koka dem sedan i ca 45 min tillsammans med 5 lagerblad, en näve limeblad samt 2 vitlöksklyftor i vardera kastrullen, krydda med lite himalayasalt mot slutet.)
6 dl majs
7 dl kokt rött ris

  1. Hetta upp olivoljan i en wookpanna, fräs alla ingredienser fram till den prickade linjen, tills de är mjuka och väl tillredda.
  1. Blanda i bönorna och fräs på medelvärme ca 10-15 min. Lägg i majsen och det röda riset (som redan är kokt). Rör om väl och låt ligga och mysa till sig i wookpannan så smakerna utvecklas.

Här är Angelinas blogg Torpet SolVilda där vi har hittat recept och bild.

Källa: Kap Verdes kök

1 comment for “Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa

  1. Linda
    12 januari, 2017 at 07:55

    Cachupa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *