Högtider att uppmärksamma från 8 till 18 september

Att kunna läsa är livsviktigt för världens framtid. I dag, fredag, är det Internationella läskunnighetens dag. Gör en gönsakssoppa med pastabokstäver denna dag. I år fokuserar Unesco på ”läskunnighet i en digital värld”. Läs mer om det här. Nästa fredag är det  Internationella dagen för demokrati.  Det finns tre nyår att uppmärksamma i dagarna och inte mindre än tolv nationaldagar. Dessutom infaller flera religiösa och matrelaterade högtider. Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

 

Unescos internationella dag för läskunnighet fokuserar 2017 på ”läskunnighet i en digital värld”

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 8 september
Andorras nationaldag. Varför inte testa en mustig löksoppa från Andorra denna dag?
Makedoniens nationaldag, självständighetsdag
– Internationella läskunnighetsdagen, (UNESCO). Läskunnighet är livsviktigt för världens framtid. Ju fler som kan läsa och skriva, desto fler kan utbilda sig till läkare, forskare, advokater eller lärare. Det behövs i kampen mot fattigdom, barnadödlighet och klimatförändringar, och för rättvisa fred och demokrati. Gör en gönsakssoppa med pastabokstäver denna dag.
– Jungfru Marias födelsedag (katoliker, ortodoxa)


Lördag 9 september
 Nordkoreas nationaldag


Söndag 10 september
– Internationella suicidpreventiva dagen, (WHO)
– Världsdagen för teckenspråk*
– Kulturarvsdagen.


Måndag 11 september
Kebabens dag – Vi förmedlar recept på hemmagjord kebab med två hemmagjorda såser, en röd och en vit. Kebaben anses ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. I vårt rekommenderade recept ingår köttfärs av nöt, men detta går naturligtvis att byta ut mot tunt skivat stekt eller grillat kött, varför inte av lamm, som är väldigt vanligt i Turkiet.
Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro wat är en typisk etiopisk och eritreansk rätt samt injera, ett tunt poröst surdegsbröd
Enkutatash, det etiopiska nyåret*. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2010, berättar Multireligiösa almanackan. Fira som det koptiska nyåret – med grytan Doro wat och injera, ett tunt poröst surdegsbröd 


Tisdag 12 september
Kap Verdes nationaldag, firar självständighet från Portugal 1975. Pröva Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa.


Onsdag 13 september


Torsdag 14 september
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox, katolsk). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 27 september).
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 1 september).


Fredag 15 september
Denna dag firar följande fem länder i Sydamerika att de blev självständiga från Spanien 1821. Fira dagen med en fiskrätt med sydamerikanska smaker som är enkel att tillaga: ceviche på kolja med tostones.
Costa Ricas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
El Salvadors nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Guatemalas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Honduras nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Nicaraguas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Internationella dagen för demokrati


Lördag 16 september
Mexikos nationaldag, firas till minne av att självständighetskampen mot Spanien början 1810. Ett förslag att tillreda denna dag är Kyckling enchilada med molesås.
Papua Nya Guineas nationaldag, firar självständighet från Australien 1975.
– Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet.


Söndag 17 september
– Brunchens dag, infaller den tredje söndagen i september. Dagen instiftades för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans. Brunch är ett trendigt sätt att mötas mellan de ordinarie måltiderna och vedertaget inom restaurangvärlden. Dagen uppmärksammas för att få fler att även bjuda på brunch hemma tillsammans med familj, släkt och vänner, det är ett trevligt sätt att umgås och att äta, gott och länge. Brunchens dag är instiftad av Orkla Foods. Varför inte bjuda på en klassisk söndagsrätt i modern tappning – dillkött med grönsaker.


Måndag 18 september
Chiles nationaldag, firar självständighet från Spanien 1810.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *