Kyckling – Jerk style som i Karibien

Grillade kycklingklubbor som först vänds i en smakrik jerkkrydda, bestående av bland annat vitlök, ananas, farinsocker och tabasco. Serveras med en fräsch mangosallad med limedressing. Inspirationen kommer från det karibiska köket. 

jerk-chicken
Ingredienser för 4 portioner:

Jerkkrydda

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl ananaskross
  • 2 msk farinsocker
  • 2 tsk tabasco
  • 1 tsk mald kryddpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk salvia
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 8 kycklingklubbor

Mangosallad

  • 1 mango eller tinade mangotärningar (1 mango motsvarar 2 dl tinade mangotärningar)
  • 1/2 litet isbergssalladshuvud
  • 1 silverlök
  • 1 gurka
  • 1/2 kruka koriander

Dressing

  • 2 lime
  • 1 tsk strösocker
  • 4 msk olivolja
  • peppar

Till servering

  • ris
  • koriander
  • matyoghurt

Så här gör du

Jerkkrydda: Skala lök och vitlök och skär dem i bitar. Blanda alla ingredienser till kryddblandningen och mixa ihop dem.

Vänd kycklingklubborna i kryddblandningen. Grilla kycklingen sakta på indirekt grill ca 1 timme. Vänd då och då.

Mangosallad: Skala, kärna ur och skär mangon i tärningar. Ansa och bryt salladen i bitar. Skala och skiva löken tunt. Skala, dela, kärna ur och skär gurkan i bitar. Plocka koriandern.

Dressing: Skölj limen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften.

Blanda limeskal och -saft med socker och olivolja. Smaksätt med nymald peppar.

Vänd ner grönsakerna i dressingen.

Till servering: Servera kycklingklubborna med mangosallad, ris och matyoghurt blandad med hackad koriander.

För alla
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri matlagningsyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Källa:
Bilden är lånad från thenottinghillcarnival.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *