Soljanka på Ukrainas självständighetsdag

Soljanka med oliver
Foto: Roland Geider (Ogre)

Ukrainas självständighetsdag är en allmän helgdag i Ukraina, och firas 24 augusti till minne av Ukrainas självständighetsförklaring från Sovjetunionen 1991. En rätt som är populär i Ukraina är Soljanka.

Soljanka är en gryta gjord på stuvad kål med antingen svamp eller kött. Soljanka härstammar från Ryssland och Ukraina. Troligtvis finns ursprunget i 1600-talets Ukraina.

Man skiljer på tre sorter beroende på huvudingrediensen: kött, fisk eller svamp. I alla varianter ingår sur gurka. Ofta finns även kål, gräddfil och dill med. Vid tillagning kokas först gurkans buljong och sedan tillsätter man kött- eller fiskbuljong samt alla andra ingredienser.

Grytan garneras oftast med lite gräddfil eller citronskivor.

Här är ett receptet på Soljanka-soppa:

Du behöver: 
Beräknad till 2 liters kastrull:

1 liter kyckling/köttbuljong (jag brukar koka buljongen antingen på fläskben eller kycklingben, då blir det godast)
1 dl skuren i små bitar och knaperstekt kryddstark korv med högt procent kötthalt
1 rättika (ganska avlång, ca 25-30 cm)
1 stjälkselleri (jag hade också små skivor/bitar broccolistammen efter jag använd buketterna till brocolimos)
1 morot
1 gullök
1 dl hackade salta gurkor (utan tillsatt socker, finns bl a på Willys)
500 g passerade/krossade tomater + 1 msk tomatpasta
1 msk citronjuice
1-2 msk finhackad persilja
Salt och peppar efter smak
1-2 lagerblad
Så här gör Du:
1. Börja med att koka buljong på fläsk/kycklingben. Ta loss köttet från ben och spara till soppan. Tänk på att Du behöver 1 liter av färdigkokt buljong, därför måste Du ha mer vatten i kastrullen när Du börjar koka buljongen!
2. Skär rättikan, moroten, stjälksellerin och broccolistammen  i små bitar. Lägg bitarna i buljongen. Låt allt koka på medelvärme.
3. Stek korvbitarna i smör och låt rinna av på hushållspapper.
4. Under tiden fräs hackad lök och hackade salta gurkor i rapsolja en stund, sänk värme något och tillsätt passerade/krossade tomater och tomatpasta. Låt allt småputtra några minuter.
5. Lägg tomat/grönsaksröran i kastrullen. Soppan fortsätter småkoka.
6. När grönsakerna blivit mjuka stäng av värmen på spisen. Lägg i korvbitarna, lagerblad, salta och peppra.
7. Tillsätt citronjuice och hackad persilja. Blanda.
Servera med Ost- och kesorutor:
Du behöver:
1 dl riven ost (jag använde Edamer av Milko, utan tillsatser och konserveringmedel)
2 dl keso
1 dl krossade linfrön
1 dl kokosnötmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk kummin (hela frön)
1 msk psyllium frön
5 ägg
Så här gör Du:
1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
2. Vispa ägg poröst. Tillsätt riven ost och keso.
3. Blanda ner de torra ingredienserna.
4. Häll ut smeten i en mindre ugnsäker form klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda 175 grader, ca 30-40 minuter eller tills brödet är klart. Känn med en trästicka.
6. Låt svalna och skär i rutor.
Ukrainian girls wearing vyshyvankas at the Independence Day celebration.jpg

Foto: Ghenady

Första gången man firade var 16 juli 1991, då på dagen ett år efter Ukrainas statssuveränitetsförklaring accepterats av Verchovna Rada 1990. Men då självständigheten utropades, och bekräftades vid en folkomröstning den 1 december 1991, flyttades datumet.

Sedan 2004 firas 23 augusti som Ukrainas nationalflaggas dag, som förberedelse för firandet av självständighetsdagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *