Käsknöpfle från Liechtenstein

Den gyllene Käsknöpfle är nästan nationalrätt i Ländle, det ”lilla landet” – det vill säga Liechtenstein. Färska Käsknöpfle görs av smakrik riven ost. Tillbehör är rostad lök och färsk äppelmos. På en solterrass eller framför en öppen spis på vintern lär ”Knöpflen” smaka speciellt bra. Rätten passar säkert bra för den som vill fira furstendömets nationaldag den 15 augusti.

Käsknöpfle

Käsknöpfle

Ingredienser för 8 personer:
600 g mjöl
8 ägg
1 dl vatten
1 nypa peppar
1 nypa muskotnöt
1 nypa salt

Knöpflihobel

Knöpflihobel

Gör så här:
Blanda ingredienserna till en deg i en skål. Låt degen vila i 10-20 minuter. Tryck degen genom en Knöpflihobel – en slags rivjärn med runda hål – ner i kokande saltat vatten (2 rågade teskedar salt). Låt Knöpflen svälla ordentligt, blanda sedan väl med riven Appenzellerost. Blanda gärna även i riven surost om du hittar sådan. Det är en ost som tillverkas av mjölk som börjat surna.
Stek lökringar gyllenbruna i smör och lägg ovanpå Knöpflen. Servera med en grönsallad, potatissallad eller äppelmos.
Tips: Om Käsknöpflen är för torr kan man tillsätta lite av kokvattnet innan den blandas med osten.

Källa:
Värdparet Miriam och Othmar Öhri-Biedermann
Wirtschaft zum Löwen
Winkel 5
FL-9488 Schellenberg
http://www.ostschweiz.ch/de/region/die-ostschweiz/kulinarische-spezialitaeten/liechtensteiner-kaesknoepfle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *