Hylla ölet med Per Morbergs sjömansbiff

Sjömansbiff Foto: Perolof

Sjömansbiff
Foto: Perolof

Den  internationella öldagen, firas den första fredagen i augusti. En rätt som innehåller öl är sjömansbiff. Här förmedlar vi ett recept på sjömansbiff enligt Per Morberg. Hel bit av ytterlår kallas för oxstek eller nötstek. Strimlor, grytbitar och skivor säljs ibland under namnet på den rätt man ska laga av produkten, till exempel sjömansbiff.

4 personer
600 g  ytterlår (i 0,5 cm skivor)
4  stora gula lökar
8  stora potatis
8 dl  köttbuljong
4 dl  öl
1 msk  tomatpuré
2  lagerblad
 salt & peppar

Gör så här:

  1. Vänd köttet i mjöl och bryn därefter skivorna i en stekpanna och lägg i en kastrull med tomatpurén.
  2. Skala och skiva potatisen i 1 ½ cm tjocka skivor som också skall brynas och läggas i en egen kastrull.
  3. Låt båda kastrullerna sjuda upp potatisen är klar efter en 15 minuter och köttet är mört efter 1 ½ – 2 timma.
  4. Bryn den strimlade löken och fördela mellan köttet och potatisen. Salta, peppra och fördela buljongen och ölet över båda kastrullerna.
  5. Vid servering låt potatisspadet rinna av och servera endast med den mustiga skyn från köttet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *