Vegetarisk lasagne på lasagnens dag den 29 juli

Lasagne Foto: Lena Ahlström

Lasagne
Foto: Lena Ahlström

Lasagne kan göras på många olika sätt. Gemensamt är att varva lasagneplattor med en mustig sås, bechamel och ost. Här är receptet på en vegetarisk lasagne med zuccini.

4 portioner

200 g färska lasagneplattor

Tomatsås

  • 1 schalottenlök eller gul lök (1 scharlottenlök motsvarar 1 gul lök)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk strösocker

Crème fraiche sås

  • 1 zucchini
  • 4 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl riven parmesanost
  • salt och peppar

Gör så här:
 
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Tomatsås: Skala och skiva eller hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan, tillsätt tomaterna och socker. Låt det koka ihop 5-10 minuter.
  3. Crème fraiche sås: Skär zucchinin i grova bitar. Låt den koka med crème fraichen ca 5 minuter. Rör ner osten i såsen och smaka av med salt och peppar.
  4. Dela lasagneplattorna i 3-4 lika stora bitar (för 4 port). Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Varva plattorna med tomat- och crème fraiche sås. Spara lite av den vita såsen och bred över. Strö gärna på lite riven parmesanost.
  5. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
  6. Servera lasagnen med en blandad sallad och ruccola.

För alla
Lasagnen innehåller gluten, ägg, laktos och mjölk. 
Gör glutenfri: använd glutenfria lasagneplattor.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 lysozym.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), uteslut parmesanen eller ersätt med mjölkproteinfri ost.

Källa: Receptet är lånat från ICA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *