Empanadas – colombianska piroger

 

Till 10-12 empanada behöver du:

Empanadas Foto: Stu Spivack

Empanadas
Foto: Stu Spivack

Deg
6 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 äggula
2 dl mjölk
3 msk neutral matolja
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning
400 g nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk hackad färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
½ tsk spiskumminfrön
3 msk matolja
3 hårdkokta ägg
10 svarta oliver
salt
nymald svartpeppar

Tillagning

Deg:

  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja.
  3. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg.
  4. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns klibbig.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning:

  1. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin yta.
  2. Tillsätt chili, kumminfrön och paprikapulver och fräs i ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin.
  4. Dela degen i 10-12 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
  5. Skär äggen i klyftor.
  6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan.
  7. Pensla kanterna med vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel.
  8. Tryck till kanten med en gaffel.
  9. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter till de har fått gyllenbrun färg. De är de klara.

2 comments for “Empanadas – colombianska piroger

  1. Boel Gehlin
    24 juni, 2017 at 03:41

    Ska nog vara SPIS-kummin

    • Caroline Maino
      25 juni, 2017 at 08:50

      Ja, det har du rätt i. Tack för påpekandet – nu är det ändrat. Kummin växer företrädesvis i Norden, tempererade delar av Asien och östra delar av Nordamerika, men inte i Sydamerika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *