Steak frites – Frankrikes inofficiella nationalrätt

Någon uttalad nationalrätt har inte Frankrike, det finns många rätter som aspirerar på den titeln. Bland dem kan till exempel boeuf bourguignon, bouillabaisse eller choucroute nämnas. Men de är alla regionala – inte nationella. När DN frågade fransmän för fem år sedan om landets nationalrätt, blev svaret den lite anspråkslösa ”Steak frites”, som betyder biff med pommes frites.
Den kan passa att fira Frankrikes nationaldag den 14 juli med.

Ingredienser till 4 portioner:
8 medelstora mjöliga potatisar, till exempel Bintje

Steak frites Foto: Caroline Maino

Steak frites
Foto: Caroline Maino

olja till fritering (franska recept rekommenderar jordnötsolja)
salt
4 skivor utskuren biff à 160 g
salt och peppar
matolja till stekning

Gör så här:
Skala potatisarna och skär dem i stavar. Skölj dem noga i lätt saltat vatten och torka av dem.
Hetta upp fritösen till 130 grader (eller använd en vid kastrull med 6-8 cm olja och en termometer).
Fritera potatisstavarna i 10 minuter, lyft upp och låt dem rinna av och svalna på ett smörpapper. Detta kan göras i förväg.
Höj temperaturen till 180 grader och fritera potatisen en gång till tills den blir gyllenbrun och krispig. Salta.
Salta och peppra biffarna. Stek dem 1 minut på varje sida i het stekpanna med olja.
Biff och frites serveras förslagsvis med en tomatsallad och fransk senap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *