Draniki – vitryska raggmunkar med köttfärs

Draniki Foto: Daniel Spils

Draniki
Foto: Daniel Spils

Vitrysslands nationalrätt heter Draniki. Rätten kan passa den 3 juli för att uppmärksamma Vitrysslands nationaldag. Draniki är  raggmunkar som, om man vill, också kan innehålla köttfärs. Här är ett sådant recept:

Till fyra personer behöver du:
1 kg potatis
2-300 gr köttfärs
3-4 msk vetemjöl
1 ägg
1 lök
salt
peppar
gräddfil

Gör så här:

  1. Riv potatisen på den grövsta delen av rivjärnet.
  2. Rör ihop den rivna potatisen med mjöl och ägg.
  3. Hetta upp oljan i en pannan. Pannan ska vara ganska het för att potatismassan inte ska fastna.
  4. Lägg i en klick av potatismassan i pannan och platta ut den till en plätt.
  5. Lägg sedan på köttfärs och riven eller hackad lök som saltas och peppras. Om du vill kan du istället steka köttfärsen och löken separat och därefter lägga den på potatismassan. Då är du säker på att köttfärsen blir genomstekt.
  6. Lägg sedan på ytterligare potatismassa ovanpå köttfärsen som ett lock och platta ut till en plätt.
  7. Vänd alltihop och Stek tills allt är genomstekt.

Servera med gräddfil.

Läs Inessa Korshuns berättelse om hur självständigheten firas i Vitryssland.

Vill du läsa mer om Vitryssland, gå till denna sida på Utrikespolitiska institutets Landguiden:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *