Kachi Lassi – en uppfriskande sommardryck

Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser – ett måste för riktigt varma dagar. I Indien säger man att den botar halsbränna och gravida kvinnor rekommenderas ofta Kachi Lassi mot halsbränna.
Den 16 juni hedrar sikherna minnet av deras femte Guru Arjan som dog denna dag 1606 efter att ha torterats till döds för sin tros skull. Denna dag sätter sikher upp stånd längs vägar i Indien. För att minnas Guru Arjan lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck – gärna just Kachi Lassi.

Svalkande Kachi Lassi

Svalkande Kachi Lassi

Ingredienser för 1 portion:
4 matskedar söt rosensirap – recept finns nedan
1 glas kallt vatten
2 matskedar kall mjölk

Gör så här:
• Häll rosensirap i ett glas
• Häll på kallt vatten och tillsätt mjölken
• Blanda väl
• Lägg i isbitar om du vill
Rosensirap
Camilla K:s blogg  hittade vi ett recept på rosensirap som hon tipsar är väldigt god att ringla över till exempel glass, pannacotta eller vit chokladmousse.

Rosensirap Foto Camilla K:s blogg

Rosensirap
Foto Camilla K:s blogg

Ingredienser till drygt 1 dl färdig sirap:
0,5 l rosenblad (Camilla packade rosenbladen ganska hårt i ett 0,5 litermått)
0,5 dl vatten
2,5 dl florsocker
1 msk citronsaft alt. 1 tsk koncentrerad citronsaft på flaska
ev. 1 droppe röd karamellfärg beroende på hur färgstarka rosenblad du använt

Gör så här:
Skölj rosenbladen noga. Låt dem torka till lite.
Koka upp vatten, florsocker och citronsaft. Låt koka sakta tills sockret blivit helt upplöst. Tillsätt rosenbladen och koka sakta i ca 20 minuter tills det blivit en segflytande sirap.
Sila bort rosenbladen och tillsätt sedan eventuellt en liten droppe färg om du tycker det behövs. (Camilla använde sig av mörkröda rosor och behövde det inte)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *