Skit inte i haven – fira världshavsdagen!

Så skrev Vattenmyndigheten för några år sedan då det var dags att fira Världshavsdagen den 8 juni. Vi kan alla bidra till ett friskare och renare hav! Speciellt du som är båtägare och behöver tömma toaletten kan göra detta på tankstationer som tar emot toalettavfall. 

Utsikt från Gubbö kupa i Östergötlands skärgård. Foto: Lena Ahlström

Utsikt från Gubbö kupa i Östergötlands skärgård.
Foto: Lena Ahlström

Håll utkik efter symbolen som visar var det går att tömma toalettavfall. Bilden lånad från Vattenmyndigheten.se

Håll utkik efter symbolen som visar var det går att tömma toalettavfall. Bilden lånad från Vattenmyndigheten.se

App för tömningsstationer och båttvättar
Hitta närmaste tömningsstation och båttvätt i gratisappen Båtmiljö! Appen har utvecklats av Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Skärgårdsstiftelsen och både båttvättar och latrintömningsstationer finns angivna med koordinater. Appen finns för både iphone och andriodtelefoner.

Världshavsdagen (UN World Ocean Day) började firas redan 1992 efter FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro, men har nu blivit en officiell FN-dag. FN:s generalförsamling slog då i resolution 63/111 fast den 8 juni som Världshavsdagen. Dagen firas för att påminna om hur värdefulla våra hav är och årets tema är ”Våra hav, vårt ansvar”.

På Världshavens kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Här har vi samlat några fiskrecept. Och här finns flera recept på fiskrätter som passar barn mellan 6 och 8 månader.

SMHI håller koll på havsmiljön om ni vill läsa mera.

Källa: Vattenmyndigheten.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *