Sillens dag på Sveriges nationaldag

Sill är den inlagda lilla fisken som hör svenska högtider till. I södra Sverige finns speciella dagar utsedda till Sillens dag. I Marstrand har man till och med en hel helg, i år var det 4-5 juni, vigd till sillen. På Klädesholmen tycker man att Sveriges nationaldag är en lämplig dag att samlas kring sillen och i Simrishamn sparar man dagen till den 30 augusti.  

På Klädesholmen blir det sillunch på hamnpiren med måsskrik och vågskvalp. Andra programpunkter är lokal marknad, tillverkning av egen midsommarsill, studiebesök på sillfabrik, silltunnerace, sillmuséet, besök av fiskebåtar, musik och kulturhistorisk vandring på ön.

IMG_0723

Emelie Hermez’ inlagda sill är populär bland kunderna i Sanden hela sommaren

I Emelies lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är det Sillens dag varje dag hela sommaren. Här är hennes recept på inlagd sill. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *