Stekt fläsk med persiljesås – en dansk nationalrätt

Stekt fläsk med persiljesås - en dansk nationalrätt

Stekt fläsk med persiljesås – en dansk nationalrätt

2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.

4 personer
400 g fläsk i skivor
½ kg potatis
4 dl mjölk
1 dl grädde
3 msk maizena
1 tsk socker
1 knippe persilja
Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Skala och koka potatisarna.
  2. Medan potatisarna kokas steks fläsket tills de är bruna och spröda.
  3. Blanda mjölk, grädde och maizena i en gryta och koka upp. Låt såsen koka till passande konsistens.
  4. Hacka persiljan och lägg ner hacket i grytan.
  5. Tillsätt socker och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera det stekta fläsket med den kokta potatisen och persiljesåsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *