Pasta al pomodoro – pasta med tomatsås

Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås passar utmärkt när man är sugen på något italienskt. Det kan man ju vara när det är Italiens nationaldag den 2 juni, eller när som helst.

Italiens nationaldag* – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma som gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.

 

Ingredienser till 3 portioner:

240 g pasta – spagetti eller penne
en halv dl olivolja
1 burk krossade eller skalade tomater (400 g)
2 skalade och delade vitlöksklyftor
1 liten röd chilifrukt, grovt skuren
1 lagerblad
en halv fint skuren morot
en halv fint skuren selleristjälk
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad bladpersilja
½ – 1 tsk salt
1 tsk socker
½ dl vitt vin
riven parmesan

Gör så här:

  1. Täck bottnen av en kastrull med olivolja.
  2. Fräs chili och vitlöksklyftor så att dessa får färg.
  3. Tillsätt vin, tomater, grönsaker, kryddor, salt och socker. Låt såsen koka lugnt under lock i minst 30 min. Såsen ska bli tjock. Låt den ev. mot slutet koka ihop utan lock.
  4. Koka pastan ”al dente” och servera med riven parmesan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *