Dushbara är en traditionell rätt i Azerbajdzjan

dushbara

Dushbara – degknyten med köttfärs och örter

Dushbara är en traditionell rätt i Azerbajdzjan. Det är degknyten fyllda med köttfärs och kryddor. En annan stavning på Dushbara Düşbere eller Düşbere. Typiska ingredienser är mjöl, köttfärs, lök, örter, salt, svartpeppar och tomater. Rätten kan passa för att uppmärksamma Azerbajdzjans nationaldag den 28 maj, då landet firar självständighet från Ryssland 1918.

Ingredienser till 4-5 portioner:

Deg

1 l vetemjöl
1 dl hett vatten + ca 4 dl kallt vatten

Fyllning
500 g köttfärs eller fläskfärs
1 lök
1 msk hackade örter
3 msk matolja
1 burk krossade tomater
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Häll mjölet i en matberedare. Blanda först i det heta vattnet under omrörning, fortsätt röra och häll sakta i cirka 4 dl kallt vatten, så att konsistensen blir något grynig. Vält över i en skål. Knåda ihop degen. Täck med fuktad duk och låt vila i en halvtimme.
  2. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en fyrkant.
  3. Skär ut fyrkanter på 4×4 cm.
  4. Bryn löken genomskinlig i olja.
  5. Lägg i köttfärsen i löken och låt den steka med tills den är genomstekt.
  6. Tillsätt salt, peppar och örter. Smaka av och komplettera kryddningen om så behövs.
  7. Gör små bollar av köttfärsen i lämplig storlek (cirka 1 cm i diameter) och lägg på fyrkanterna.
  8. Vik ihop degen runt köttfärsen och nyp till ordentligt i kanterna. Vik knytet en gång till på längden och vira ihop det till en boll. Här kan du se hur det går till.
  9. Koka knytena i rikligt med vatten under cirka 15 minuter. Knytena är färdiga när de flyter upp till ytan.
  10. Ett bra tips är att använda hålslev när du tar upp dem ur vattnet.
  11. Låt knytena vila i 15 minuter.

Här är en bra länk för er som är intresserade av fler recept från Azerbajdzjan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *