Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta

Det här receptet har vi hittat på Tasteline. Detta är en typisk både etiopisk och eritreansk rätt som man kryddar med den heta pepparsåsen beriberi. Bestäm själv hur stark du vill ha grytan. Oftast äter man doro wat med injera, ett tunt poröst surdegsbröd (liknar pannkaka) och ibland med kokt ris. Hela anrättningen passar bra att fira det etiopiska nyåret i september med. Passar även när Eritrea har nationaldag den 24 maj och när Etiopien har nationaldag den 28 maj eller när Etiopien firar Enkutatash, nyår den 11 september, eller när den ortodoxa julen firas runt 7 januari.

Doro Wat Foto från Tasteline

Doro Wat
Foto från Tasteline

Ingredienser för 4 personer:
1 kyckling
1 tsk salt
saft av 1 citron
3 gula lökar
2 msk smör
2 msk tomatpure
2-4 tsk beriberi (etiopisk kryddblandning, finns i vissa afrikanska mataffärer)
3-4 dl vatten, eller hälften vatten hälften torrt vitt vin
4 hårdkokta ägg
(2 klyftor vitlök)

Gör så här:

1. Dela kycklingen i 8-10 bitar. Lägg bitarna i en skål och krydda med salt och citronsaft. Låt kycklingbitarna stå minst 30 min i kylen.

2. Skala o hacka lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken. Låt den fräsa några minuter. Rör i tomatpure och beriberi och späd med vattnet.

3. Lägg i kycklingen och koka grytan med locket på 30-40 minuter. (Red eventuellt såsen med vetemjöl utrört i lite kallt vatten). Skala äggen och lägg ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 minuter.

Servera med injera och kall öl eller gin!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *