Högtider att uppmärksamma från 19 till 29 maj

Goda grannar är guld värt – fira dem med en grannfest,  la fête des voisins,! I morgon firar mandéer Johannes döparens dag. På torsdag högtidlighåller kristna  Kristi himmelsfärd. Samma dag är det även Folknykterhetens dag. Nästa helg  inleds fastemånaden Ramadan för muslimer. Flera länder firar Mors dag den här tiden på året. Flera FN-dagar finns också att uppmärksamma. Dessutom har tio länder nationaldag den närmsta tiden och vi tipsar om mat till sju av dem. Ett poppis bakverk har sin dag snart också… Kika i Vår kalender”  och låt dig inspireras.

 

En stilfull picknick-väska för fyra från 1909 - utmärkt accessoar till picknickens dag 22 maj.

En stilfull picknick-väska för fyra från 1909 – utmärkt accessoar till picknickens dag 22 maj.

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 19 maj
Mors dag i Kirgisistan*
La fête des voisins, grannfesten, Frankrike. En dag då man gärna kan ställa till med fest med grannarna på gatan, i huset eller området. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.


Lördag 20 maj
Kameruns nationaldag – firar republikens dag. Nationalrätten i Kamerun är Ndolé, en gryta på det söta och bittra vernonia-bladet (liknar i viss mån grönkål), nötter och fisk eller getkött. Här tipsar vi om ett recept på Ndolé med räkor.
Johannes Döparens dag (mandéer) – enligt mandéisk tro föddes och döptes Johannes döparen den 20 maj. Samma datum varje år samlas över tusen troende för att upprepa dopet i Albysjön i Botkyrka söder om Stockholm. De flesta mandéer i Sverige kommer från Irak. Det är en tro man inte kan konvertera till utan bara födas in i.
– World Whisky Day – dagen för ”livets vatten” infaller tredje lördagen i maj.


Söndag 21 maj
Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling. Dagen utlystes första gången av FN år 2001.


Måndag 22 maj
Jemens nationaldag – firar att Sydjemen och Nordjemen slogs ihop till ett land 1990. Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Det sägs att rätten är tusen år gammal.
– Internationella dagen för biologisk mångfald (FN) *
– Picknickens dag* – Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine. Missar du denna dag kommer internationella pick-nickdagen den 18 juni.


Tisdag 23 maj
 


Onsdag 24 maj
Eritreas nationaldag – firar självständighet från Etiopien 1993. här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Bermudas nationaldag

 


 

Torsdag 25 maj
Jordaniens nationaldag – firar landets självständighet från Storbritannien 1946. Jordaniens nationalrätt är den välkryddade lammgrytan mansaf med rötter hos beduinerna. Baklava, ett bakverk gjort på nötter och honung äts gärna till efterrätt.
Argentinas nationaldag – firar revolutionsdagen.
Kristi himmelsfärd (katoliker, protestanter). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp i himlen. På vissa platser i Sverige firas dagen genom att man beger sig ut i natten tidigt på morgonen för att lyssna på göken som gal (så kallad gökotta). Till gökottans utflykt i naturen kan Krabbelurer eller tomteplättar passa bra.
Folknykterhetens dag. Här tipsar vi om alkoholfri Cosmopolitan-drink.


Fredag 26 maj
Georgiens nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. Datumet härrör sig från Georgiens korta självständighet från det ryska imperiet som inleddes den 26 maj 1918 fram till 25 februari 1921, då landet åter införlivades av Ryssland som Sovjetrepublik. Georgien levde sedan under sovjetiskt styre fram till den 9 april 1991, då man formellt utträdde ur unionen och förklarade sig självständigt igen. Vi tipsar om Chinkali, som är en vanlig rätt i Georgien, speciellt i den östra delen.
Mors dag i Polen.
The National Sorry Day, Australien. Australiens urbefolkning Aboriginerna uppmärksammas för de övergrepp de utsatts för sedan britterna började bosätta sig på ön på 1700-talet.
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallas även för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.


Lördag 27 maj
Mors dag i Bolivia
– Muffinsens dag* Firas på många håll i världen, läs historien och baka muffins.
– Ostens dag
Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan. Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.


Söndag 28 maj
Azerbajdzjans nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. En typisk maträtt i Azerbajdzjan är Dushbara. Här är receptet ifall du vill pröva.
Etiopiens nationaldag – här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Nepals nationaldag – firar republikens dag.
– Internationella burgardagen *
Mors dag i Sverige, Algeriet, Dominikanska republiken, Frankrike, Madagaskar, Marocko, Haiti, Mauritius, Senegal, Tunisien (firas oftast sista söndagen i maj). Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.


Måndag 29 maj
– Bahá´u´lláhs bortgång (bahá´íer)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *