Barnen i centrum när Norge firar den 17 maj

Barnparaden på 17 maj
Foto: Morten Johnsen

– Den 17 maj är en inkluderande dag, säger Randi Moe som vuxit upp i Norge men varit bosatt i Sverige i nästan 40 år. Ingen lämnas utanför. Numera kan man se en mamma i Sari tillsammans med sitt barn i norsk folkdräkt. Vi firar att vi lever i ett fritt land.

Att friheten är viktig och att den är tydligt uttryckt i grundlagen har vi fått lära oss med modersmjölken. Som barn fick vi träna på hur vi skulle gå i paraden. Och använda våra nya finkläder för första gången. De som har en folkdräkt klär sig i den – såväl vuxen som barn. Då barnen anses vara framtiden har de en central plats i firandet.

– Den 17e maj är en dag då landets grundlag får en framträdande plats i samtalen i Norge, säger Randi. Värdet av grundlagen diskuteras, inte minst innebörden av demokrati och alla människors lika värde. Det är en folkfest som uppmärksammas på de flesta orter i landet, en glädjens dag.

Den 17 maj 1814 skrevs Norges grundlag på av Norges kung Christian Fredrik. En kort period för Norge som oavhängig stat inleddes, innan ett krig med Sverige ledde till att Norge den 14 augusti samma år var tvunget att revidera grundlagen och ingå en personalunion med Sverige som bestod fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden.

Barntåget Foto: Ranveig Thattai

Barntåget
Foto: Ranveig Thattai

Barntåget den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor. Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo på tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom standar.

Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen. I täten av Oslo-tåget går konungens livgarde spelandes flöjt, trombon, tuba och trummor.

Russebuss
Foto: Codyhodyman

Betydligt mindre färgstarka är de röda eller blå overaller som bärs av de så kallade ”russen”, gymnasieeleverna som redan börjat fira att 13 år i skolan snart är över. Många av dem ser ganska slitna ut den 17 maj, och det beror antagligen inte på att de suttit uppe och studerat natten innan.

Russen ordnar sina egna parader i bussar och flakbilar med dyra och ganska högljudda ljudsystem. Be om deras ”russekort”, så får du se ett handgjort visitkort med personlig information och mer eller mindre lustiga skämt.

Under dagen livnär man sig traditionellt på glass och korv och på eftermiddagen spelar man spel och lyssnar på tal som hålls i kommunerna.

Kransekake Foto: Jonathunder

Kransekake
Foto: Jonathunder

I Norge har römmegröt med spekemat vanligtvis en självklar plats på många festbord. På Norges nationaldag den 17e maj är den en självklarhet (här är receptet). Liksom kransekake, en mandelkaka som bakas i speciella ringformar. Ringarna staplas sedan på varandra och bildar ett torn.

Fira även med en god förrätt på Skrei eller smaklig huvudrätt som lax i ugn med spenat, grädde och parmesan.

Officiellt firande också i Sverige
Norges nationaldag – Syttende mai – firas traditionsenligt på Skansen. Dagen till ära är det fullt med norska folkdräkter, flaggor och aktiviteter på området. Läs programmet här.

Firandet av  17 maj i Göteborg är en av de största 17 maj firanden utanför Norge med över 2.000 deltagare varje år. Norges Hus har i samarbete med Kgl. Norska Generalkonsulat tagit över en lång tradition från tidigare Norska Sjömanskyrkan med att arrangera denna dagen i Göteborg. Firandet är en traditionell festdag med tåg, orkester, flagg, leker för barna och festklädda unga och gamla, många klädda i folkdräkt. Läs programmet här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *