Ernesto och Maria gav oss en paraguayansk afton

Fr v, Laura, Artur, Alfonso och Petter Foto: Lena Ahlström

I veckan ordnade Kultursmakarna en paraguayansk afton. Ernesto lagade landets nationalrätt, Sopa Paraguaya, och Ensalada de porotos tillsammans med Kultursmakarna. 15 personer med ursprung i 10 olika länder deltog i middagen.

Ernesto förbereder Sopa Paraguaya
Foto: Lena Ahlström

Kvällens tema hade valts eftersom Paraguay firar sin nationaldag och mors dag den 14 och 15 maj. Efter middagen berättade Maria om hur självständighetsdagen firas i Paraguay och här i Sverige.

Maria
Foto: Lena Ahlström

– I Paraguay präglas det officiella firandet av militär- och skolparader med mycket flaggviftande, säger Maria. På kvällen samlas familjerna och grillar tillsammans. Då passar man också på att fira sina mödrar. Det är väldigt centralt inom den katolska tron eftersom Jungfru Maria representeras av mamman. Trots att det är höst nu i Paraguay kan det vara uppåt 30 grader varmt.

– I Stockholm kommer alla paraguayaner som har möjlighet att samlas till ett stort grillparty. Ambassaden står för notan. I Stockholmsområdet finns ett 70-tal paraguayaner.

Ernesto tv och Mi th
Foto: Lena Ahlström

Ernesto och Maria träffades i Buenos Aires i Argentina på 1960-talet efter att deras respektive familjer flyttat från det oroliga Paraguay. Men också i Argentina blev det allt oroligare. 1987 flydde därför Maria till Sverige tillsammans med sina barn. Ernesto blev kvar i Argentina i ytterligare fyra år innan han tog sig till Sverige.

Till att börja med bodde Maria och barnen på en flyktingförläggning men senare kom de att bo i en svensk familj, vilket gav henne och barnen fina möjlighet att lära sig svenska och komma in i samhället.

– På flyktingförläggningen slog det mig att vi människor är väldigt lika, säger Maria. Vi har samma behov och drömmar. Och efter att ha bott i Sverige i 30 år tycker jag att infödda äldre svenskar liknar oss paraguayaner i mycket. Det märks att många liksom vi vuxit upp i familjer med knappa förhållanden. Vi är strävsamma och sparsamma, vill inte förhäva oss, inte skryta och visa vad vi har, är lugna och tar saker och ting med jämnmod. Och intresset för naturen är också påtagligt i våra respektive kulturer.

– Även svenska språket har likheter med guaraní som är ett av Paraguays officiella språk, tillägger Maria. Det finns en dynamik i språken. Man kan säga mycket med några få ord.

1991 flyttade Ernesto till Sverige. Han pluggade svenska på SFI, vilket var en enorm utmaning då alla andra elever hunnit kommit en bra bit på väg in i det svenska språket medan han själv började från noll.

– Så fort jag kunde tillräckligt bra svenska utbildade jag mig till kock, säger Ernesto. Sedan arbetade jag i restaurang under en tid, läste därefter ekonomi, öppnade eget företag och importerade livsmedel från Latinamerika och Italien. De första åren bodde Maria och jag i Örebro, men när Maria fick jobb som lärare i Stockholm flyttade vi till Alby, söder om Stockholm.

Idag är Ernesto pensionär medan Maria undervisar på högstadiet i Tumba. Paret har tre döttrar – en av dem bor i Göteborg, de andra två i Alby.

Fr v, Degan, Sila, Emanuelle och Shufeng Foto: Lena Ahlström

Bland gästerna denna kväll fanns följande länder representerade: Paraguay, Peru, Ecuador, Japan, Kina, Litauen, Makedonien, Turkiet, Frankrike och Sverige.

Här delar vi med oss av recepten till de rätter vi lagade under den paraguayanska aftonen:

Sopa Paraguaya med Ensalada de porotos
Foto: Lena Ahlström

Sopa Paraguaya (ett slags majsbröd med ost och lök) och Ensalada de porotos (bönsallad)

Läs mer om Paraguay och nationaldagsfirandet.

Kultursmakarna bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret. Vi startade vår nättidning på ”Internationella dagen för tolerans” den 16 november 2013. Samma dag ett år senare instiftade vi det ”Mångkulturella matåret” till vilket vi knyter olika projekt. Kultursmakarna är ett socialt projekt, politiskt och religiöst obundet. Vi bjuder in deltagare till aftnar med olika teman via Internationella Bekantskapers nätverk med SFI-elever. Vi driver även integrationsprojekt med nya och etablerade svenskar i Nacka Kommun.

 Vill du stödja vår verksamhet och ge oss möjlighet att utveckla den kan du bli medlem, sponsra oss eller ge ett bidrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *