Mikaels mustiga kycklinggryta

Foto: Lena Ahlström

Fira EU:s födelsedag, Europadagen 9 maj, med Mikaels kycklinggryta. Den är mustig med smaker som stannar kvar  i munhålan precis som det bästa årgångsvinet.

 

4-6 personer

1,5 kg kyckling
2 hg rökt sidfläsk
1 gul lök
4 morötter
1 hg spetskål
15 champinjoner
380 g färdigkokta linser
4 vitlöksklyftor
1 tärning kycklingbuljong
1 msk torkad timjan
1 tsk chiliflingor
4 msk tomatpuré
salt och peppar
3 msk olivolja
1 kruka färsk persilja

Foto: Lena Ahlström

Gör så här:

  1. Stycka kycklingen, salta och peppra, och stek den i en panna i olja så den får stekyta.
  2. Fräs gul lök, vitlök och morötter i låg värme i olivolja.
  3. Stek det rökta sidfläsket så det får stekyta.
  4. Lägg den frästa löken och morötterna och det stekta sidfläsket i en stor gryta.
  5. Lägg kycklingen i grytan.
  6. Skiva champinjonerna och stek dem lätt i olja i samma panna som du stekte kycklingen i.
  7. Lägg champinjonerna i grytan.
  8. Koka ur pannan med 2 dl vatten och häll vätskan i grytan.
  9. Häll i 5 dl vatten tillsammans med 1 tärning kycklingbuljong.
  10. Hälls i tomatpurén i grytan.
  11. Krydda med chili och timjan.
  12. Koka upp grytan, häll i linser och spetskål. Låt i koka 60 minuter.
  13. Klipp i färsk persilja innan serveringen.

Servera med bulgur eller ris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *