En dag då vi firar EU:s födelsedag och freden

Den 9 maj 1950 presenterade Robert Schuman Schumandeklarationen, Schumanplanen. Ett år senare skrev Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland under fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen. För att hedra detta firar vi Europadagen.
Till Årets europé 2017 har Tilde Björfors utsetts – en tydlig röst för medmänsklighet.

Tilde Björfors, Årets europé 2017. Foto: Francesca Cerri Europaportalen

När det är EU-val brukar det bli lite mer fokus på Europa. Annars lever Europapolitiken i ett skugglandskap, trots den stora betydelse den har. I dessa tider av oro och slitningar kanske denna dag kan påminna oss hur det kan gå om vi inte tar vårt ansvar för vår tid. Även om det är över 70 år sedan Europa höll på att brinna upp av våra konflikter så kan vi inte ta något för givet.

Schumandeklarationen anses vara startskottet för EU, och uppmärksammas av EU-anhängare. Eftersom kol- och stålindustrin var krigsindustrins bas skulle en gemensam kontroll av dessa industrier säkra den framtida freden i Europa, trodde Schuman som var utrikesminister i Frankrike. 1985 beslutade EG vid ett möte i Milano att fira dagen som Europadagen.

200px-Flag_of_Europe.svg

Europadagen, europeiska flaggan, Europahymnen och euron är symboler för den europeiska integrationen. På vissa håll högtidlighålls Europadagen genom att europeiska flaggan hissas, men dagen firas inte hos den breda allmänheten av européer. Europadagen är en ledig dag för Europeiska unionens institutioner.

På Europadagen får också oftas årets europé sitt pris. År 2014 gick det till Anders Selnes, chefredaktör på Europaportalen. Året efter fick Alexandra Pascalidou, författare, programledare och journalist, priset för att hon har vidgat vårt perspektiv av Europa. År 2016 gick priset till ICA-handlaren Jonas Berg. Han fick priset för sin ”handlingskraft och optimism” då han under många år sysselsatt hundratals flyktingar i sin butik.

Årets europé i Sverige 2017 är artisten, cirkusdirektören, regissören och professorn Tilde Björfors. Hon är enligt juryn “en tydlig röst för medmänsklighet och öppen samvaro inom Europa”.
– Det känns fantastiskt och ärofyllt. Om gränsöverskridande, solidarisk individualism och uppkäftigt engagemang prisas då är jag stolt över att vara europé, säger Tilde Björfors till Europaportalen.

Europadagen kan du hitta ett exempel där dagen uppmärksammas. Men försök inte få kontakt med dem för de svarar inte på tilltal. Inför det här inlägget ville jag ha en intervju, men de har inte svarat trots att jag har mailat massor av gånger. Det tycker vi på Kultursmakarna är ett dåligt sätt att hantera sin kommunikation!

Fira dagen med Mikaels mustiga kycklinggryta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *