Nässelsoppa

Nässelsoppa Foto: Lena Ahlström

Nässelsoppa med ägghalvor
Foto: Lena Ahlström

På nässlans dag känns det självklart att avnjuta vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa. Tag med handskar och sax ut i naturen och plocka ett par liter späda nässlor. Om nässlorna hunnit växa till sig går det bra att använda bara den översta bladställningen. Soppan tar bara 20 minuter att tillreda.

4 portioner
2 l nässlor
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
4 hårdkokta ägg

 Gör så här:

  1. Koka nässlorna i vatten i 15 minuter.  Ha locket på.
  2. Låt sedan nässlorna svalna och krama ur vätskan.
  3. Spara vätskan från kokningen.
  4. Hacka dem och knåda ihop en ”kula” av smör och mjöl.
  5. Koka upp nässelspadet igen och lägg i 1-2 buljongtärningar.
  6. Tillsätt mjöl och smör-kulan .
  7. Rör om och låt koppan småkoka i ca 5 minuter.
  8. Lägg i nässelhacket och grädden.
  9. Servera med två ägghalvor i varje sopptallrik.

En smörgås med gravad lax som tillbehör är perfekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *