Kashiwa Mochi – japansk sötsak

Denna japanska sötsak äts gärna när det är barnens dag i Japan den 5 maj eller vid andra högtider, som nyår. Det är en rund riskkaka, mochi, fylld med anko, en söt pasta på azukibönor. Sötsaken är inslagen i ett torkat eklöv. Azukibönor finns i många affärer och sägs vara mycket nyttiga och innehålla mycket c-vitamin bland annat. Anko eller röd bönpasta är mosade azukibönor (även kallade söta röda bönor). Bönorna kokas och mosas sedan sötas de med socker eller honung. Anko används i många japanska sötsaker och efterrätter.
Mochi är en slags riskaka – som inte har något med de riskakor i runda paket som säljs i butiker att göra. Mochi består av mochigome (klibbigt ris) som stöts till en pasta som är elastisk, seg och därför lätt att forma som man vill. Mochi används ofta i den japanska matkulturen. I receptet nedan används i stället rismjöl och vatten.
Receptet på denna godsak är en kombination av flera recept jag hittade på nätet. medium_Kashiwa-Mochi

Gör egen bönpasta – ingredienser:
200 g azuki-bönor
200 g socker
Vatten
En nypa salt

Gör så här:
1. Skölj bönorna och blötlägg dem i 24 timmar.
2. Häll bort vattnet och lägg bönorna i en 3-litersgryta. Häll på vatten så att det täcker bönorna. Koka upp – häll bort vattnet.
3. Upprepa förra steget med nytt vatten. Detta sägs framhäva smaken hos bönorna.
4. Lägg bönor, socker och salt i grytan. Häll på vatten så att nivån är cirka 2 cm över bönorna. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda tills bönorna är mjuka. Det kan ta över en timme. Häll på mer vatten om det kokar bort, men ha inte för mycket vatten från början – då går bönorna sönder. Meningen är att det ska bli en tjock massa.
5. Smaka av, tillsätt mer socker och/eller salt vid behov.
6. Mosa bönorna med gaffel eller i potatispress och låt kallna.
7. Pastan håller i upp till tre dagar i kylskåpet och går även bra att frysa.

 

Gör Kashiwa Mochi så här:
Ingredienser till 10 stycken:
250 g rismjöl
350 ml vatten
300-350 g azukibönpasta
10 kashiwblad (ser ut som ekblad)

1 . Skölj kashiwbladen försiktigt och klappa dem torra med en kökshandduk.
2 . Dela upp adzukibönpastan i golfbollstora kulor på cirka 30 g vardera.
3 . Häll rismjöl och vatten i en eldfast skål (icke -metall) och blanda väl.
4 . Täck med plastfolie och kör i mikrovågsugn i 5 minuter och 30 sekunder på effekten 600 W.
5 . Häll över mjöl- och vattenblandningen på en stor bit plastfolie. (Var försiktig , eftersom den kommer att vara mycket varm.)
6 . Lyft ena hörnet av plastfolien och för blandningen till mitten. Knåda blandningen med handen över plastfolien.
7 . Upprepa denna process 15 till 20 gånger.
8 . Placera blandningen i en stor plastpåse och blöt i kallt vatten, som lämnar påsen öppen, svalna i 20 minuter. Var noga med att inte låta vatten komma in i påsen.
9 . När blandningen har svalnat, knåda 5-6 gånger.
10 . Fördela blandningen i 10 portioner (ca 50 g vardera).
11 . Kavla ut ovaler på 9 cm x 6 cm.
12 . Placera adzukibönpastan på en degoval, vik och täck pastan och täta skarven ordentligt.
13 . Försegla kanterna.
14 . Svep om kashiwabladen och servera.

 

Källor:
http://www.justonecookbook.com/how-to/how-to-make-anko-red-bean-paste/ http://www.justonecookbook.com/recipes/mitarashi-dango/
http://te.ifokus.se/articles/5332a6eace12c46ab200000c-wagashi-japanska-traditionella-sotsaker
http://www.hittarecept.se/click/index/11916323/?site=matklubben.se
https://en.cookpad.com/recipe/564182

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *